Caută
Close this search box.

Tunisia, țara arabă cu cele mai multe divorțuri

Tunisia a devenit prima țară arabă și a patra din lume la numărul divorțurilor, cu o medie de 41 pe zi, potrivit statisticilor dezvăluite de Ministerul Justiției, relatează EFE.

Anul trecut, au fost înregistrate 15.892 de divorțuri într-o tara cu doar 11 milioane de locuitori, reprezentând o medie de 1.248 de divorțuri pe lună, majoritatea dintre ele în mod ”unilateral”, ceea ce înseamnă la decizia unuia dintre soți, potrivit unui raport publicat miercuri.

Legea islamică sau ”sharia” este mai indulgentă cu bărbatul, căruia nu-i pretinde să prezinte motivele pentru care vrea să divorțeze și nici nu are nevoie de consimțământul soției, cu care legea este mult mai restrictivă.

Dacă soția este cea care ia inițiativa divorțului, atunci ea poate pierde drepturile la zestre sau compensația economică. Această compensație, de câteva mii de dinari (circa 350 de euro),  este calculată de judecător și este solicitată de partenerul care nu a cerut divorțul.

Această statistică intervine după ce în urmă cu două săptămâni un studiu similar al Registrului Național al Familiei și Populație cifra la peste 16.000 numărul avorturilor anuale în Tunisia, majoritatea în caz de viol, informează Agerpres.

Potrivit studiului, 80 la sută dintre avorturi corespund femeilor căsătorite, iar restul celor necăsătorite. Un sfert dintre ele au recurs la avortul ilegal, fără a solicita intervenția unui medic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri