Caută
Close this search box.

Panică la Londra. Al patrulea atac terorist în șase luni, soldat cu 22 de răniți

O bombă cu ceas a explodat azi la Londra într-un vagon de metrou plin cu pasageri. 22 de oameni au fost răniţi în ceea ce autorităţile londoneze numesc un nou act de terorism, al patrulea în decurs de şase luni. După 7 ore de la atentat, atacatorul este în continuare căutat de polițiști.

Metroul abia oprise în staţia Parsons Green când o explozie puternică s-a auzit în ultimul vagon.

„O doamnă mi-a spus că a fost o bombă în metrou şi acum toată lumea se îmbulzeşte spre scări”, spune un martor ocular.

O româncă a fost la câţiva paşi de locul atentatului. „Trenul venea de la Wimbledon. În spatele trenului, undeva într-un vagon din spate era ceva, o găleată, nu ştiu ce a fost, care a explodat la un moment dat şi oamenii au început să fugă, să iasă, să alerge pe scări. Dimineaţă, la ora aceea, este plin, absolut plin, nici nu poţi să urci în metrou de multe ori, de câţi copii merg la şcoală”, a povestit la Digi24 Loredana Ivanov.

Toate serviciile de urgenţă au fost mobilizate. În timpul ce medicii acordau primul ajutor răniţilor, geniştii verificau fiecare vagon. Un martor a apucat să filmeze bomba când încă ardea: „Priviţi, arde în continuare. Bagajul acela a luat foc. Chiar acolo. Vă rugăm să vă îndepărtaţi. Plecaţi de pe peron”.

Martorii povestesc că au văzut o minge de foc şi fumul gros a făcut aerul irespirabil.

„Vorbeam la telefon şi eram cu faţa într-o parte faţă de unde a avut loc explozia. Am auzit un zgomot puternic dinspre uşile din cealaltă parte a trenului, apoi o minge de foc s-a format deasupra capului meu, mi-a cuprins părul, am şi urme de arsură. Toată lumea a fugit din tren. A fost chiar înfricoşător”, spune Peter Crowley, victimă a incidentului de la Londra.

Presa scrie că bomba artizanală avea ataşat un cronometru şi că în interiorul recipientului erau încă materiale inflamabile nedetonate.

Vinovatul pentru atacul terorist de la Londra este încă liber. Din acest motiv, paza a fost întărită în mijloacele de transport şi în zonele aglomerate. Poliţia şi serviciile secrete îl caută pe suspect.

Preşedintele american Donald Trump a apreciat vineri că incendiul de la staţia de metrou Parsons Green este un alt atac comis de „un terorist ratat” şi a sugerat că poliţia a ratat, la rândul ei, ocazia de a-l împiedica. Trump a îndemnat Guvernul Marii Britanii să taie accesul la Internet al grupărilor teroriste.

„La ora 8.20 în această dimineaţă, la staţia de metrou Parsons Green, a avut loc o explozie într-o garnitură de metrou. Apreciem că a fost vorba despre o detonare a unui dispozitiv exploziv improvizat. După cum aţi văzut, există rapoarte privind 18 persoane rănite. Cele mai multe dintre răni sunt arsuri. Locul incidentului rămâne în prezent închis, iar investigaţia continuă. Există multe întrebări urgente în curs de soluţionare, iar sute de detectivi implicaţi verifică înregistrările camerelor de supraveghere, fac o anchetă criminalistică şi discută cu martorii. Această investigaţie este susţinută de colegii noştri de la MI5, care au venit cu expertiza lor în domeniul informaţiilor. Locuitorii Londrei se pot aştepta la o prezenţă sporită a poliţiei, în special în sistemul de transport, de-a lungul zilei”, a declarat comisarul de poliţie Mark Rowley.

Poliţia Metropolitană nu a oferit informaţii despre conţinutul dispozitivului exploziv şi a reiterat faptul că explozia este investigată ca incident terorist.

Conform unor surse citate de The Telegraph, pachetul ar fi conţinut substanţe chimice nocive şi ar fi fost amplasat lânga una dintre uşile de acces în metrou.

Niciunul dintre răniţi nu se află în stare gravă sau care să pună viaţa în pericol. Spitalul „St. Mary” din Paddington a declarat stare de urgenţă, după ce a primit majoritatea persoanelor rănite în urma incidentului.

Potrivit Ambasadei României la Londra nu există români printre răniți.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri