Caută
Close this search box.

Studiu InfoCons: cabanoșii periculoși, plini de E-uri și nitriți cancerigeni!

InfoCons – Asociație pentru Protecția Consumatorilor -, a realizat un studiu pe produse tip Cârnați Cabanos.În cadrul studiului au fost analizate 9 produse, ce au următorii producători sau distribuitori. 44,44% dintre produse au menționat pe etichetă doar țara în care au fost fabricate, respectiv România.

Ca urmare a realizării acestui studiu, în ceea ce privește numărul de E-uri, a reieșit faptul că acesta variază între 4 și 8 E-uri.

Produsele cu cel mai mic număr de E-uri, patru de fiecare, identificate au fost: Auchan Cabanos 250g, Carrefour Carnati cabanos 450g, Casa Gustului Carnati cabanos 400g, Cris-Tim Carnati cabanos 300g.

La polul opus, produsele cu cel mai ridicat număr de E-uri au fost: Caroli Carnati Cabanos 450g (8 E-uri), Caroli Carnati Cabanos vrac (8 E-uri), Metro Chef Carnati Cabanos (8 E-uri), Carnati Cabanos 350g (7 E-uri).

E-urile identificate în produsele studiate sunt: acetați de sodiu, acid ascorbic, ascorbat de sodiu, carmin, citrat de sodiu, difosfați, eritorbat de sodiu, glucono-delta-lactonă, guaniloat disodic, inozinat disodic, monoglutamat de sodiu, nitriți de sodiu, polifosfați, trifosfați.

Conțin 380 Calorii/100 grame de produs

Cârnații Cabanos sunt produse afumate din carne tocată. Conținutul de grăsimi saturate este unul considerabil, ajungând undeva la 35 g/100 g de produs.

Grăsimile saturate sunt o sursă sigură de colesterol care se depune pe artere, creând placa de aterom care obstrucționează circulația sângelui prin artere și duce pe termen lung la ateroscleroză. Grăsimi saturate găsim în toate produsele animale, așa că ar trebui să fim foarte atenți la cantitatea pe care o consumăm.

Sorin Mierlea, președintele InfoCons

 

Totodată, cârnații Cabanos au foarte multe calorii:  380 Calorii/100 g. Dacă îi mai și prăjim în ulei, numărul caloriilor explodează. Pe lângă grăsimi, cârnații Cabanos conțin 14,4 g proteine/100 g de produs și 0,6 g glucide/100 g de produs.

Dacă am analiza aceeași cantitate de cotlet de porc gătit fără ulei, am vedea că acesta are 187 de Calorii, aproape jumătate din numărul de calorii al cârnaților, 0 glucide, 30,4 g proteine (dublu față de aceeași cantitate de Cabanos) și doar 6,3 g de grăsimi.

Să nu uităm însă că pe lângă carne tocată, în componența cârnaților Cabanos găsim și nitriți, care odată ajunși în organism pot fi convertiți în compuși ce pot cauza cancer. Găsim, de asemenea, monoglutamat de sodiu pentru potențarea gustului dar și multă sare, se arată în studiul InfoCons.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri