Caută
Close this search box.

Kurzii vor referendum pentru independență, dar Irakul, Turcia și SUA sunt nemulțumite

Premierul irakian, Haider al-Abadi, i-a avertizat sâmbătă pe kurzi că „se joacă cu focul” dacă insistă să desfășoare pe 25 septembrie un referendum pentru independența Kurdistanului, informează Reuters.

În urma deciziei de vineri a parlamentului regiunii autonome Kurdistan din nord-estul Irakului, privind organizarea referendumului, președintele irakian Fuad Masum a lansat sâmbătă o inițiativă de dialog între autoritățile de la Bagdad și cele din capitala Kurdistanului, Erbil. Masum a propus întâlniri cu un program intensiv pentru „depășirea crizei” legate de consultarea populară, transmite Xinhua.

Turcia, pe teritoriul căreia trăiește de asemenea o minoritate kurdă importantă (13-15 milioane de persoane, reprezentând 15-20% din populația țării, conform diferitelor estimări) a anunțat că va lua orice măsuri necesare față de referendum, pe care premierul turc Binali Yildirim l-a declarat sâmbătă o problemă de securitate națională.

Ministerul de externe de la Ankara l-a convocat în aceeași zi pe ambasadorul german în Turcia, pentru a-i comunica îngrijorarea față de o manifestație a kurzilor. „Condamnăm organizarea unui marș în orașul Koln din Germania de către filiale ale organizațiilor teroriste PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan — n. red.) și permisiunea acordată propagandei teroriste”, a făcut cunoscut ministerul, într-un comunicat citat de Reuters, referindu-se probabil la o demonstrație împotriva președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, la care au participat pe 3 septembrie aproximativ 25.000 de kurzi și susținători ai acestora.

Liderul kurd irakian Massoud Barzani a anunțat vineri că votul pentru independența Kurdistanului nu va fi amânat, deși Statele Unite și alte puteri occidentale au cerut acest lucru și și-au exprimat îngrijorarea că tensiunile între kurzi și autoritățile irakiene pot perturba eforturile militare împotriva Statului Islamic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri