Caută
Close this search box.

Medicul nutriționist Mihaela Billic: Alimentul care “ne roade precum rugina”

Alimentaţia are un rol vital în dezvoltarea unei sănătăţi optime şi a unei stări generale de bine. De aceea, primul pas esențial este acela de a face conexiunea dintre preferinţa pentru hrana bună şi sănătatea bună pe de-o parte, şi hrana nocivă şi o sănătate precară pe de altă parte.

Există multe alimente dăunătoare organismului uman însă puțini sunt cei care știu cât de nociv este zahărul asupra sănătății noastre și care este de fapt doza zilnică recomandată.

Zilnic, la televizor sunt tot felul de reclame fie la băuturile carbogazoase, fie la fel și fel de dulciuri, iar mulți dintre noi știu chiar de la bunici că rețeta unei dulcețe gustoase trebuie să conțină 1 kg de zahăr la 1 kg de fructe.

Medicul nutriționist, Mihaela Billic, atrage atenția asupra efectului nociv al acestui aliment, într-una dintre postarile sale pe contul său de Facebook:

„Oare cât o să ne mai ia…până vom pune zaharul lângă alcool, tutun și droguri ușoare? Până când vom realiza că nu corpul nostru are nevoie de el, ci creierul, care e sedus definitiv și iubește gustul dulce. Când consumăm zahăr se sintetizează substanțe cu efect opiaceu, care au efect anestezic, de calmare a durerii.

Acesta e motivul pentru care unui bebeluș i se dă să sugă miere când este circumcis, ca sa suporte ușor operația. Și pe EEG se confirmă efectul zaharului, imaginea cerebrală se colorează/luminează exact ca atunci când consumăm cocaină. Pentru nicotină și alcool a fost nevoie de ani lungi să recunoaștem că nu sunt nutrienți, că nu ne hrănesc corpul, ci doar ne tulbură mintea. Cu zaharul va fi mai greu si mai lung.

Însă cu puțin obiectivism putem vedea ce rele face zahărul, observând bolnavii de diabet. Aceasta afecțiune parșivă și necruțătoare afectează tăcut tot organismul, după ani de zile de evoluție nu rămâne niciun organ sau sistem sănătos: pierdem vederea, sensibilitatea nervoasă, rinichii, ficatul, pancreasul, circulația sangvină, funcționarea cerebrală, dinții, picioarele… într-un cuvânt ne descompunem. Și cauza este un nivel crescut al glicemiei, adică al zaharului din sânge.

Dincolo de siluetă, zaharul îmbătrânește și îmbolnăvește, accelerează reacțiile oxidative din organism, ne roade precum rugina, precum o molie. Ce folos că nu doare…ce periculos că ne place! Iar când realizam, e prea târziu.

Poate că e un rău necesar, poate că e imposibil să-l eliminam din alimentație, dar merită să-l reducem drastic! Consumați-l rar și cu moderație, în produse de calitate și care vă plac mult. Și sub nicio formă nu-l beți, nu-l consumați în formă lichidă.

O bucațică de ciocolată sau de prajitură dau satisfacție maximă, însă un pahar de suc de orice fel e băut ca pe apă. Și irosim dintr-un foc 6 lingurițe de zahăr, doza recomandată pentru o zi întreagă. Nu există un zahăr mai sănătos ca altul, însă există produse mai satisfăcătoare decât altele. Iar sucul dă satisfactie zero! Daca tot mâncati zahar, macar mestecați-l, nu-l beți”, a concluzionat medicul nutriționist.

Foto: Facebook Mihaela Billic

Un răspuns

  1. „Eu cred ca , in mod ascuns, zaharul sta la baza a cel putin o duzina de boli ale omului…”(Religia, dusmanul credintei. Religiile, parintii urii”- 1993-1994)- Snt total de acord cu acest articol, trebuie insa luat in calcul si valabilitatea „marului oprit”(care devine cel mai dorit), mai ales pentru copii, intr-adevar si sucurile de fructe , chiar la maximum de naturalitate( stoarse -pe loc- din fructe, mai ales si reci) sunt la fel de periculoase, pentru ca sunt concentrate de zaharuri.De acea, parintii nu trebuie sa interzica consumul de sucuri(oricum nu pot) ci trebuie sa dozeze aceste sucuri la 1/4, adica 3 parti apa, si cantitativ, cel mult un pahar la 2-3 zile, pentru a putea controla efectiv dorinta „de dulce”, a copiilor, care altfel, cand vor avea oportunitatea(la prieteni, etc.) se vor „indopa” cu dulciuri( si astfel de sucuri), de unde riscul declansarii unei boli specifice(sau colaterale), si mai mare…Cea mai buna metoda de mentinere a acestui echilibru, este obtinuta prin a nu cumpara zahar ca atare si a nu cumpara dulciuri en gross(pentru ca este mai ieftin), mai sanatos este a scoate copii de 2 ori pe saptamana la cofetarie, etc. unde pot si manca si bea dulce, iar in restul zilelor au toate sansele sa se „dezintoxice”…Metoda -chair daca intial este mai scumpa, in timp va deveni cea mai ieftina, odata imbolnavit(de la zahar) , o persoana va cheltui inzecit mai mult, pentru a-si recapata sanatatea(lucru-acum- imposibil)mai degraba a o mentine la anumiti parametri…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri