Caută
Close this search box.

Moldova: Dodon, supărat pe guvern care l-a împiedicat să meargă la ONU să apere Rusia

Președinția de la Chișinău a acuzat guvernul că a împiedicat participarea lui Igor Dodon la cea de-a 72-a sesiune anuală a Adunării Generale a ONU de la New York, conform unei declarații făcute de purtătorul de cuvânt al președintelui moldovean, Ion Ceban, într-un interviu acordat miercuri agenției de presă ruse TASS, citată de portalul Deschide.md.

„Guvernul, format dintr-o coaliție de partide proeuropene, prin Ministerul de Externe, a făcut tot posibilul ca președintele Republicii Moldova să nu poată vorbi la ONU. Țara, contrar regulilor general acceptate, va fi reprezentată de premierul Pavel Filip. Acest lucru s-a făcut cu scopul de a folosi tribuna organizației pentru declarații împotriva Rusiei pentru a îmbunătăți cota de popularitate a coaliției proeuropene, a cărei guvernare a fost marcată de corupție și de scăderea nivelului de trai al cetățenilor”, a afirmat Ceban în interviul publicat pe pagina de internet a TASS.

În acest context, el a evocat că, în luna august, guvernul moldovean a cerut includerea pe ordinea de zi a ședinței Adunării Generale a ONU a problemei retragerii armatei ruse din Transnistria.

La rândul său, Igor Dodon a catalogat acest gest drept un „PR lipsit de sens”. „Noi am pledat mereu pentru întărirea statutului de neutralitate (al Republicii Moldova), stipulat în Constituție și împotriva aderării la blocuri militare. Declarații privind necesitatea retragerii trupelor străine de pe teritoriul țării noastre neutre s-au făcut și înainte la forumuri internaționale. Nu toți înțeleg că ele nu vor pleca atâta timp cât nu va fi soluționată problema transnistreană, asupra căreia negocierile, cu părere de rău, sunt tărăgănate nu primul an”, a declarat el.

Dodon a afirmat că „poziția guvernului pe care o va reprezenta Pavel Filip este poziția Partidului Democrat (de guvernământ), care nu are nimic comun cu opinia majorității cetățenilor țării noastre care doresc pace și parteneriat strategic cu Federația Rusă”. „Nu dorim să participăm la luptele geopolitice de partea cuiva și vom dezvolta relații atât cu Vestul, cât și cu Estul în interesele Moldovei”, a mai spus președintele Igor Dodon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri