Caută
Close this search box.

Prietenul la nevoie se cunoaște: lucrări de Pallady salvate de apropiați

În acordurile Festivalului George Enescu aflat în plină desfășurare, Artmark aduce pe simeze o expoziție de o importantă moștenire artistică.

O colecție istorică adusă de la Paris este prilejul unei inedite expoziții dedicate operei lui Theodor Pallady, deschise până în data de 26 septembrie la Galeriile Artmark (Str. C. A. Rosetti, 5). Expoziția precede Licitația Colecției Ninette Schapira & Gheorghe Răut, organizată a doua zi,de la ora 20.30, la Athénée Palace Hilton.

În calitatea lor de prieteni foarte apropiați cu Enescu la Paris, Ninette Schapira (singura fiică a Ghitei Mendel Schapira, pianistă și parteneră de sonate a lui George Enescu) și Gheorghe Răut (director pe atunci al filialei Băncii Marmorosch Blank din capitala Franței) intră în istoria întunecată a securității românești din perioada 1950-1960. Atât Răut cât și Schapira sunt urmăriți și raportați în notele informative legate de ultimii ani de viață ai lui Enescu, fiind considerați răspunzători de contractul semnat de compozitor cu editura Salabert, cea care deține încă din 1954 drepturile pentru mare parte din creația acestuia.

Dar Răut nu a fost prieten doar cu Enescu. El a fost un admirator și un bun prieten și al maestrului Theodor Pallady, cu care a locuit în același imobil din inima Parisului timp de aproape douăzeci de ani. Când în 1940, Theodor Pallady pleacă la Bucureşti pentru deschiderea unei expoziţii, grija pentru restul de lucrări rămase în atelierul său îi revine lui Răut.

Nu știm cu siguranță dacă în 1968 Gheorge Răut a donat sau a fost constrâns “să doneze” statului român o parte din colecţia sa de artă ce cuprindea o selecție importantă a picturilor marelui său prieten Pallady. Cert este însă că în 1971 a fost inaugurat, în vechea casă Melik, Muzeul Theodor Pallady, cuprinzând o parte din colecția Răut.

Expoziția Artmark, pe simeze între 13 și 26 septembrie, reunește colecția nedonată, păstrată de Răut pentru sine la Paris, precum și parte din colecția sa ulterioară donației către statul român.

Printre lucrările importante se numără o serie de picturi (Lectură – Yvonne Cousin în atelierul din Place Dauphine), 18.000 – 25.000 de euro; Natură statică cu flori și struguri, 12.000 – 18.000 de euro; La oglindă, 7.000 – 10.000 de euro), dar și desene, acuarele și gravuri (În fotoliu, 600 – 900 de euro; Pe gânduri, 400 – 600 de euro; Nud în oglindă, 500 – 700 de euro etc.).

Între piesele cu caracter memorabil, expoziția cuprinde și o Fotografie reprezentându-l pe George Enescu, cu dedicația olografă către Gheorghe Răut (preț de pornire, 100 de euro), schițe ad-hoc pe bilete de cafenea (Café de la Régence (350 – 550 euro), scrisori sau cărți poștale inedite, vechi icoane pe sticlă, precum și câteva lucrări semnate de Catul Bogdan, Jean Alexandru Steriadi sau de alți artiști prieteni ai lui Răut sau Pallady.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri