Caută
Close this search box.

Spitalele din România funcţionează în clădiri care se pot prăbuşi la cutremur

O treime din spitalele din România funcţionează în clădiri care se pot prăbuşi la cutremur.

În cel mult patru ani, va fi construit un nou spital – cu dotări de ultimă generaţie – la marginea Capitalei. Acolo ar urma să fie mutate Spitalul Floreasca şi Spitalul de Arşi. Investitia va depăşi 200 de milioane de euro. În acelaşi timp, însă, multe dintre spitalele româneşsti funcţionează în clădiri încadrate la risc seismic 1 sau 2.

Cei 50.000 de bolnavi care trec anual pragul Institutului C. C. Iliescu sunt în pericol, potrivit tvr.ro. La fel şi cei 600 de medici, asistente şi infirmiere care lucrează aici. Clădirea este încadrată în grupa 2 de risc seismic şi, la următorul mare cutremur, se poate prăbuşi peste ei.

„La un viitor cutremur, se poate întâmpla o tragedie. Demersuri facem din anul 2006”, spune managerul spitalului, Şerban Bubeneck.

Anul trecut, guvernul anunţa că în curtea instituţiei va fi construită prin parteneriat public privat o nouă unitate medicală. Nu s-a pus însă nici o cărămidă.

“Nu există norme, nu există bază legală pentru parteneriatele respective şi la momentul ăsta nu am nici o chestiune concretă”, a declarat ministrul Sănătăţii, Florian Bodog.

“Nu avem nevoie de o lege a parteneriatelor publice private, există legislaţie pentru concesiuni şi există legea achiziţiilor publice, iar domnul Bodog ar putea să înceapă să întrebe în minister ce documente există, în loc să spună tot timpul că nu poate decide”, a fost răspunsul fostului ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

Aproximativ o treime din spitalele din România funcţionează în clădiri care se pot prăbuşi la cutremur. În ultimul ceas, politicienii promit că două dintre spitalele mari din Capitală, Floreasca şi cel de Arşi vor fi mutate în casă nouă, la marginea Bucureştiului. Investiţia în clădire şi aparatură se ridică la 200, 250 de milioane de euro.

În noul spital vor fi înfiinţate secţii care nu există acum la Floreasca, de exemplu, ginecologie şi neonatologie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri