Caută
Close this search box.

Theresa May mai vrea doi ani de tranziție, după ieșirea Marii Britanii din UE

Premierul britanic Theresa May va declara vineri, în discursul pe care îl va rosti la Florența, că dorește un acord de tranziție de doi ani cu UE după ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar în martie 2019, a scris joi pe Twitter editorul politic al BBC, Laura Kuenssberg, relatează Reuters.

Theresa May, al cărei Partid Conservator a suferit o înfrângere usturătoare în alegerile legislative din iunie, se va adresa direct liderilor UE în discursul său din Italia, când își va prezenta viziunea privind viitoarele relații ale Regatului Unit cu Bruxellesul.

Principalii miniștri ai cabinetului său au fost de acord cu necesitatea unei faze de tranziție după ce Marea Britanie va părăsi blocul comunitar pentru a se evita ca mediul de afaceri să ajungă pe ”marginea prăpastiei”, însă există diferențe de opinie cu privire la durata acestei perioade de tranziție.

”În discurs (May) va declara că va exista o (perioadă) de tranziție de până la 2 ani…..nu va fi un model standard”, a scris Laura Kuenssberg pe Twitter la sfârșitul unei reuniuni excepționale de două ore și jumătate a guvernului britanic la solicitarea premierului Theresa May.

În cadrul reuniunii, șefa guvernului britanic și-a prezentat în linii mari alocuțiunea pe care urmează să o rostească vineri în orașul italian Florența cu privire la strategia sa privind Brexitul, relatează AFP.

Discuțiile, programate să se reia luni la Bruxelles în cadrul celei de-a patra runde de negocieri, suferă de pe urma lipsei propunerilor concrete din partea Regatului Unit cu privire la condițiile ieșirii sale din Uniunea Europeană, programată pentru martie 2019, potrivit negociatorului șef al UE, Michel Barnier.

Uniunea Europeană refuză să intre în negocieri asupra viitoarelor sale relații comerciale cu Londra înainte de a se înregistra progrese cu privire la termenii ”divorțului”, inclusiv în ceea ce privește chestiunea ultrasensibilă a facturii pentru Brexit.

Potrivit presei britanice, Theresa May se pregătește să se adreseze direct liderilor europeni și va încerca să treacă de Comisia Europeană și Michel Barnier. Ea s-a întâlnit cu unii dintre liderii UE săptămâna aceasta în cadrul Adunării Generale a Națiunilor Unite de la New York.

”Negocierile sunt structurate în cadrul Uniunii Europene. Astfel, Consiliul a delegat un mandat Comisiei, care l-a numit pe Michel Barnier, însă decizia va fi luată întotdeauna de liderii UE”, a declarat ea pentru Daily Telegraph.

Potrivit Financial Times, șefa guvernului britanic se va oferi de asemenea să compenseze pierderi de 20 de miliarde de euro ale bugetului Uniunii Europene după Brexit. Ziarul afirmă că guvernul de la Londra a informat-o despre această intenție pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri