Caută
Close this search box.

Aici a fost omorât Dracula: ultima bătălie a lui Vlad Ţepeş s-a desfăşurat între dealurile comunei Daia

Ultima bătălie a lui Vlad Ţepeş s-a dat între dealurile drumului Giurgiu – Bucureşti, la ieşire din comuna Daia. În urma cercetării mai multor informaţii din epocă, inclusiv o relatare a lui Ştefan cel Mare, istoricii au ajuns la concluzia că acolo a fost asasinat legendarul Dracula.

Iubitor al dreptăţii, despot sângeros sau vampir. Acestea sunt ipostazele care circulă în jurul celui mai mediatizat domnitor român al tuturor timpurilor: Vlad Ţepeş. Chiar şi moartea sa a fost învăluită în legendă, deoarece nu i-a fost găsit mormântul niciodată.

Intrat în conflict cu saşii ardeleni, cu regele Ungariei, Matei Corvin – care îi şi era şi rudă – Vlad a fost arestat şi închis la Buda, în 1462, chiar în momentul când avea nevoie de ajutor din partea creştinilor în luptele pe care le ducea cu turcii. A fost eliberat în 1475, la insistenţele lui Ştefan cel Mare, domnul Moldovei la acea vreme. Ştefan tocmai îi bătuse pe turci la Podul Înalt şi avea nevoie de un aliat împotriva otomanilor la nordul Dunării.

În 1476 turcii au atacat  Muntenia pe la Giurgiu. Oştile lor, care înaintau spre Bucureşti, au fost surprinse de Ţepeş la ieşire din comuna Daia. Aici drumul face o bifurcaţie între trei dealuri, loc ideal pentru o ambuscadă. Armatele reunite ale Munteniei şi Moldovei, conduse de Ţepeş, erau pe punctul de a învinge oştile turceaşti, dar Vlad a fost asasinat de oamenii unuia dintre boierii săi, Basarab cel bătrân Laiotă, pe dealul de pe care îşi conducea trupele.

Acest moment este menţionat în trei izvoare ale vremii: unul slavon, altul provenind de la un călugăr austriac şi al treilea spus chiar de Ştefan cel Mare.

”Din cercetarea documentelor a rezultat că Vlad Ţepeş conducea bătălia de pe deal, iar garda sa de corp, formată din moldoveni trimişi de Ştefan, a fost surprinsă de un corp de oaste al boierului Laiotă. Cei care au cercetat istoria lui Ţepeş au ajuns la concluzia că trupul lui nu putea fi înhumat decât în biserica mănăstirii Comana, care era ctitoria sa. Din păcate, nu s-au făcut cercetări arheologice aici pentru a localiza mormântul”, ne-a spus istoricul Dan Falcan.

Supranumele ”Drăculea„ venea de la ”Dragon”

Vlad Țepeș (noiembrie 1431 – decembrie 1476), denumit și Drăculea (sau Dracula, de către străini), a domnit în Țara Românească în anii 1448, 1455-1462 și 1476.

Tatăl său, Vlad al II-lea Dracul, fusese primit în Ordinul Dragonului, o societate militaro-religioasă, ale cărei baze fuseseră puse în 1387 de Sigismund de Luxemburg, rege al Ungariei. Simbolul Ordinului era un dragon, iar scopul era apărarea creștinismului și cruciada contra turcilor otomani. Datorită apartenenței sale la Ordinul Dragonului, tatăl lui Vlad Țepeș era supranumit Dracul. La rândul său, Vlad va fi înnobilat în numărul membrilor Ordinului Dragonului în 1431 la Nürenberg de către Sigismund de Luxemburg.

Ştefan cel Mare: „Basarab (Laiotă – n.r.), găsindu-l singur (cu puţină gardă de corp – n.r.), a poruncit să fie ucis. Şi împreună cu el fură omorâţi toţi oamenii mei (este vorba de garda moldovenească a lui Ţepeş –n.r.)”

Text slavon din secolul al XV-lea: ”Dracula de bucurie s-a suit pe un deal, să vadă cum taie pe turci, şi astfel s-a îndepărtat de oaste”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri