Caută
Close this search box.

Oameni cheie în relația dintre România și SUA, premiați la Gala Alianța. Ce premiu va primi președintele George W. Bush

Mai mulți lideri cu merite excepționate în întărirea relațiilor româno-americane vor fi premiați la cea de-a patra Gală a Premiilor Anuale oferite de Alianța. Organizația caritabilă americană îi va premia pe președintele George W. Bush, General-locotenentul Frederick „Ben” Hodges, comandantul armatei americane din Europa și profesorul Dennis Deletant, de la Universitatea Georgetown. Cei trei lideri au în comun o contribuție deosebită de-a lungul carierei lor în relația dintre România și SUA. Evenimentul va avea loc la Institutul Păcii al Statelor Unite ale Americii, în Washington, D.C. și are ca scop sărbătorirea relațiilor de natură culturală, economică și națională dintre cele două țări.

Peste 200 de invitați români și americani se vor reuni în această seară la Institutul Păcii al Statelor Unite ale Americii, din Washington, D.C. la Gala Premiilor Anuale oferite de Alianța. Pentru al patrulea an la rând, organizația caritabilă americană, care promovează relațiile româno-americane, le va recunoaște meritele celor care au schimbat soarta României în bine, de-a lungul carierei lor.

Premiile Alianța vor merge în acest an către fostul președinte al Statelor Unite, George W. Bush, General-locotenentul Frederick „Ben” Hodges, comandantul armatei americane din Europa și profesorul Dennis Deletant, de la Universitatea Georgetown

Pe lângă premierea distinșilor noștri invitați, acest eveniment este despre sărbătorirea
celor care fac relația româno-americană una dintre cele mai ferme alianțe din ziua de
azi.”, menționează Ambasadorul Mark Gitenstein (ret.), Președintele Alianța.

Deși nu va fi prezent la eveniment, cap de afiș printre cei premiați în această seară este nimeni altul decât Președintele George W. Bush, care va primi „Premiul pentru contribuția la alianța româno-americană”. În timpul primului său mandat, România și alte șase state s-au alăturat NATO, într-un moment istoric în care Organizația Tratatului Atlanticului de Nord a trecut prin cel mai larg proces de expansiune de la înființarea sa. La acel moment, Președintele George W. Bush a organizat la Casa Albă o recepție pentru a sărbători expansiunea NATO și a recunoscut contribuțiile puternice ale României la NATO în timpul celei de-a doua vizite efectuate în țară în 2008.

Un alt premiu va fi acordat General-locotenentului Frederick „Ben” Hodges, care va primi „Premiul pentru contribuția la Alianța româno-americană pe ramura de securitate”. În perioada în care a condus armata americană în Europa, Hodges a colaborat îndeaproape cu România dar și cu alți aliați pentru a asigura o prezență puternică a Statelor Unite în Europa. Tot sub coordonarea sa, a avut loc cel mai mare exercițiu al Mării Negre din România, Saber Guardian 2017, care a evidențiat competențele avansate și capacitatea de apărare a Forțelor Armate Române. General-locotenentul Hodges a primit Ordinul Național „Serviciul Credincios” din partea Președintelui României, pentru rolul său în dezvoltarea parteneriatului româno-american pe ramura de securitate și apărare.

„Premiul pentru contribuția la studiile românești” îi va reveni profesorului Dennis Deletant, de la Universitatea Georgetown. Dennis Deletant l-a susținut pe Ion Rațiu, profesor de studii românești la School of Foreign Service de la Universitatea Georgetown din Washington, D.C. și a fost profesor de studii românești la Universitatea din Amsterdam între anii 2003 și 2010. În 2016, profesorul Deletant a primit din partea Președintelui Klaus Iohannis Ordinul „Steaua României”, cea mai înaltă distincție a României, pentru activitatea sa de promovare a istoriei, limbii și culturii românești.

Pe lângă ceremonia de premiere, gala va avea și un spectacol de modă cu designeri români de renume, cum ar fi Doina Levintza, Carmen Secăreanu, Andra Țurcanu și Cosmina Englizian.

Consiliul de administrație al Alianța, la Gala Premiilor Anuale din anul 2016

Alianța sprijină instituțiile și indivizii români și americani prin educație, crearea de relații și facilitarea oportunităților ce aduc beneficii cetățenilor ambelor țări. În acest sens, Alianța își propune să intensifice și consolideze imaginea României în Statele Unite ale Americii, în special în rândul formatorilor de opinie din SUA. Printre membrii fondatori ai consiliului se numără foștii ambasadori ai SUA în România Mark Gitenstein (ret.), Jim Rosapepe (ret.) și Dan Dimăncescu, consul onorific al României la Boston.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri