Caută
Close this search box.

Vesta de protecție antiglonț cu sâni, pentru femei, va fi testată luni, la Frumușani

Centrul de Cercetare Ştiinţifică pentru Apărare CBRN şi Ecologie, din cadrul Departamentului pentru Armamente, organizează luni, 25 octombrie, de la ora 10,00, în Poligonul AlphaTir din localitatea Frumuşani, județul Călăraşi, testarea vestei de protecție balistică pentru personalul feminin al Armatei, plăcilor de protecție balistică și noilor căști de protecție.

Testarea va avea loc în cadrul unui workshop de prezentare a rezultatelor în acest domeniu obţinute de specialiști militari și civili.

”Am început să facem veste în centru în 1992, după un model israelian pentru instrucţie. Când soldaţii au plecat în misiuni, în teatrele de operaţie s-a cerut un nivel de protecţie mai mare. Ultima modificare am făcut-o în 2012, când soldații s-au dus în Afganistan cu vestele noi. Vestele în toată lumea sunt făcute pentru bărbaţi, chit că li s-au făcut diverse modificări de-a lungul timpului. La americani există programe de dezvoltare a unei veste pentru femei, dar sunt la nivel de prototip, deşi la ei 14% dintre soldaţi sunt femei. Se zice că la femei merg mărimile mai mici, dar nu e aşa. Conformaţia anatomică este diferită. Le-am întrebat pe femeile din teatre, că cele de la Academie care au venit la măsurători nu au apucat să le poarte decât la antrenamente. Vestele le sunt strâmte pe piept şi largi pe talie. Le incomodează, nu mişcă mâinile cum trebuie. Vesta se fixează pe interior şi se petrece pe talie, ca să se poată ajusta, dar la femei se petrece atât de mult, că depăşeşte partea unde nu mai e velcro, ca o curea unde depăşeşti zona cu găuri. Noi încercăm să schimbăm ergonomia vestei, fără să schimbăm nivelul de protecţie. Şi noua vestă nu va costa mai mult, pentru că e vorba de o altă croială, nu de un alt material”, a spus şefa laboratorului de cercetare, Simona Badea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri