Caută
Close this search box.

„O LECȚIE DE BUNE MANIERE” sau One-woman show cu Maia Morgenstern

Actriţa Maia Morgenstern şi colegii ei de la Teatrul Evreiesc de Stat din Bucuresti au ales o modalitate inedită de sărbătorire a Anului Nou evreiesc 5778, prezentând publicului, în seara zilei de 20 septembrie 2017, premiera oficială a piesei “O lecţie de bune maniere” de Jean-Claude Grumberg, (traducerea din limba franceză îi aparţine lui Liviu Ornea).

Maia Morgenstern nu se întâlneşte prima oară cu textul cunoscutului dramaturg şi scenarist, laureat al Premiului Molière cât şi al Marelui Premiu pentru Teatru al Academiei Franceze. Actriţa a fost vedeta Spectacolului-lectură dedicat Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, în ianuarie 2009. Subiectul piesei-monolog “O lecţie de bune maniere” îşi are rădăcinile în drama care i-a marcat autorului, nu doar anii copilăriei, ci întreaga existenţă prin despărţirea brutală de tatăl lui, exerminat într-un lagăr nazist.

Cine sunt Celine, Drumont, Montandon autori invocaţi de-a lungul spectacolului cu ample citate alese din operele lor “ştiinţifice”, texte “bine” documentate care le-au adus notorietatea în perioada interbelică? Profesori de … prostologie am fi tentaţi să spunem, intrând în „jocul de-a hazul” propus de autorii spectacolului, actriţa Maia Morgenstern şi regizorul Alexandru Berceanu. Dar ei pregăteau în cărţile lor nici mai mult nici mai puţin decât argumentaţia “ştiinţifică” pentru soluţia finală a problemei evreieşti.

”Poftă bună, luaţi cu râs” ne îndeamnă regizorul, dar e un râs scrâşnit, în spatele tartei cu frişcă, intinsă ca o grimasă pe faţa actriţei, curg lacrimi adevărate. Un râs amar, un umor negru. Asistăm împietriţi de groază la o poveste care nu se inspiră din unele fapte ci este… chiar o ilustrare a lor. Cumplit de reale, reprobabile, odioase, oribile, şi într-un final, criminale.

“Imaginaţi-vă că trăiţi în cel mai înfiorător univers distopic. Imaginaţi-vă că undeva, într-o cameră secretă, Zamiatin, Orwell, Burgess şi Wells scriu. Iar tot ce scriu se materializează imediat în realitate. Nu deschide nimeni ochii deocamdată, mai durează puţin. Acum e momentul! Din păcate, ce veţi vedea pe scenă nu are nimic de-a face cu imaginaţia sau cu supra-realismul. Tot ce vedeţi pe scenă este cât se poate de real. S-a întâmplat, nu demult. Iar dacă nu suntem atenţi, toate atrocităţile trecutului sunt la un pas să se repete”

Maia Morgenstern. One Woman Show… Şi o lecţie de actorie, de pantomimă, de măiestrie artistică. O privim cum se mişcă pe scenă, perfect stăpână pe trupul şi faţa ei şi îi privim obrajii, fruntea, buzele, bărbia, urechile, nasul colorat cu vopsea neagră, întreaga figură care exprimă o largă paletă de sentimente, dezgust, uimire, ironie, neâncredere, chiar durere dar nici un moment frică. Este puternică şi sigură pe ea.

Pune întrebări retorice, strecoară aluzii contemporane, oferă argumente, răspunsuri, un torent de vorbe şi de mişcări, ajunge cu discursul la menirea Actorului care este, aşa cum spuneau latinii, ”Ridendo castigat mores”, prin râs să corecteze moravurile, dar şi să folosească teatrul ca stavilă împotriva uitării! Cu speranţa mărturisită că, odată demontat şi arătat lumii mecanismul care a făcut posibil Holocaustul, ororile nu se vor mai repeta. Atunci au cazut victime evreii, ţiganii, călăii dispuşi să se transforme în Dumnezeu şi-au arogat drept de viaţă şi de moarte, folosind ca justificare şi “criteriile de selecţie” puse la dispoziţie de acei pseudo oameni de ştiinţă.

Teatrul Evreiesc de Stat, în această stagiune din toamna lui 2017, vă invită să urmăriţi un regal actoricesc.Următorul spectacol, la cererea publicului va fi luni 25 septembrie la ora 19.00 când în piesa „O lectie de bune maniere”, va fi One woman show cu Maia Morgenstern pe care am mai vazut-o atât de pasional dezlănţuită poate, doar, în rolul principal din Frau Hess și grădinile ei. O piesă scrisă de Milton Frederick Marcus, în regia lui Alexander Hausvater.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri