Caută
Close this search box.

Peter Szijjarto, la ONU: Ungaria ajută creștinii în Orientul Mijlociu și respinge imigranții. ”Este o rușine” ce face Ucraina cu legea Educației

Ungaria este un stat creștin și consideră o datorie ajutorarea celor aflați la nevoie, dar ajutorul trebuie acordat la locul potrivit, a afirmat ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, în discursul său de vineri la Adunarea Generală a ONU, citat de MTI. Șeful diplomației de la Budapesta a arătat că țara sa ajută comunitățile creștine din Orientul Mijlociu, pentru a le permite să rămână în țările lor sau să se repatrieze după încetarea conflictelor. El a cerut sprijin pentru Turcia, Iordania, Liban și Kurdistanul irakian, care ajută refugiații din zonele apropiate lovite de război.

Szijjarto a apreciat că, după „atacurile teroriste barbare din Europa” și după „încălcările majore ale legislației și reglementărilor naționale și internaționale”, este șocant că unii lideri mondiali mai privesc favorabil migrația — o atitudine pe care a apreciat-o ca inacceptabilă și „extrem de iresponsabilă”.

Poziția Ungariei este clară, a adăugat ministrul de externe: „toate statele au dreptul fundamental și responsabilitatea de a garanta securitatea propriilor popoare”, de a-și proteja frontierele și de a decide singure cine are dreptul să intre pe teritoriile lor. Ungaria a cheltuit 800 de milioane de euro pentru protecția frontierelor, apărând astfel și Uniunea Europeană și spațiul Schengen.

Szijjarto a subliniat și sensibilitatea Ungariei față de drepturile minorităților etnice din Europa centrală, având în vedere că milioane de etnici ungari trăiesc în țările vecine. În acest context, el a menționat noua lege a educației din Ucraina, care restrânge mult drepturile minorităților în privința educației și a folosirii limbii materne. „Este o rușine că astfel de legi sunt adoptate în secolul 21, într-o țară care se străduiește să se integreze în Uniunea Europeană”, a spus ministrul, cerând Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului să înceapă o anchetă asupra legii ucrainene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri