Caută
Close this search box.

Coreea de Nord. Sancțiunile au scumpit benzina, iar armata își întărește apărarea

Prețul benzinei a crescut mult în ultimele luni, în Coreea de Nord, și a ajuns la 7-8000 de won (circa 6,1-7 dolari) litrul, a afirmat marți un oficial sud-coreean din Ministerul Unificării, citat de Yonhap. Angro, benzina costă 2500 de won (circa 2,2 dolari) litrul.

Aceeași sursă afirmă că orezul nu s-a scumpit, iar cursul de schimb al valutelor este relativ stabil.

Oficialul de la Seul consideră că încep să se observe efectele sancțiunilor adoptate de Consiliul de Securitate al ONU și de comunitatea internațională împotriva regimului de la Phenian. Rezoluția 2375 a Consiliului, adoptată după testul nuclear din 3 septembrie — cel mai recent efectuat în Coreea de Nord — urmărește reducerea cu aproximativ 30% a cantității de petrol livrate țării. Din august, s-au redus exporturile nord-coreene de cărbune și alte minerale, ca reacție la lansarea unor rachete, arată Agerpres.

Între timp, Coreea de Nord a mutat avioane și și-a întărit apărarea după misiunile unor bombardiere americane B-1B în peninsula coreeană la sfârșitul săptămânii trecute, a dezvăluit spionajul sud-coreean agenției Yonhap, potrivit Reuters.

Un raport al serviciului de informații din Coreea de Sud arată că Statele Unite par să fi făcut cunoscut intenționat traseul bombardierelor, deoarece Coreea de Nord nu părea să fie pregătită. Avioanele militare americane au zburat mai departe la nord de zona demilitarizată dintre cele două state coreene decât în orice altă misiune din secolul 21, a declarat la momentul respectiv o purtătoare de cuvânt a Departamentului Apărării de la Washington

Coreea de Nord a susținut luni, prin ministrul său de externe, că Statele Unite i-au declarat război și că prin urmare Phenianul este îndreptățit să ia contramăsuri, inclusiv doborârea bombardierelor americane în afara spațiului militar nord-coreean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri