Caută
Close this search box.

Kiev. Liviu Pop va purta discuții despre noua Lege a educaţiei din Ucraina

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, va merge miercuri la Kiev pentru a avea o întrevedere cu autorităţile din Ucraina, după ce acest stat a promulgat, luni seară, noua Lege a educaţiei, care limitează predarea în limbile minorităţilor naţionale, au declarat reprezentanţii ministerului.

Oficiali din carul Ministerului Educaţiei au precizat că Liviu Pop va avea, miercuri, de la ora 15.00, o întrevedere cu autorităţile de la Kiev, informează Mediafax.

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a promulgat, luni seară, noua Lege a educaţiei, care limitează predarea în limbile minorităţilor naţionale, liderul ucrainean evidenţiind, totuşi, necesitatea respectării drepturilor tuturor comunităţilor etnice, anunţa Preşedinţia de la Kiev.

Preşedintele Ucrainei a promulgat Legea educaţiei, adoptată de Parlament (Rada Supremă) pe 5 septembrie. Adoptarea acestei legi va permite reformarea sistemului educaţional din Ucraina, îmbunătăţind calitatea şi competitivitatea generaţiei tinere, anunţă Preşedinţia Ucrainei într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei.

„Aceasta este una dintre cele mai importante reforme”, a transmis Petro Poroşenko, observând că legea consolidează rolul limbii ucrainene în procesul educaţional.

„În acelaşi timp, Petro Poroşenko a evidenţiat importanţa respectării cu stricteţe a drepturilor minorităţilor din Ucraina”, precizează Preşedinţia de la Kiev.

„Ucraina a demonstrat şi continuă să demonstreze că are o abordare privind drepturile minorităţilor conformă cu obligaţiile internaţionale, compatibilă cu standardele europene, un exemplu pentru ţările vecine”, a subliniat Petro Poroşenko.

Preşedintele Ucrainei a cerut Ministerului de Externe şi Ministerului Educaţiei să iniţieze consultări cu partenerii europeni, inclusiv cu reprezentanţii Consiliului Europei, pe tema educaţiei.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a anunţat săptămâna trecută contramandarea vizitei pe care o avea programată în Ucraina din cauza adoptării de către Parlamentul de la Kiev a noii legi a educaţiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri