Caută
Close this search box.

ONU: Israelul continuă colonizarea pe scară largă a teritoriilor palestiniene

Israelul continuă să creeze „pe scară largă” colonii în teritoriile palestiniene, a declarat luni Consiliului de Securitate al ONU trimisul special al Națiunilor Unite în Orientul Mijlociu, Nikolay Mladenov, citat de AFP. Dezvoltarea coloniilor „face tot mai inaccesibilă soluția celor două state”, a arătat el în prezentarea situației din regiune.

Mladenov a acuzat guvernul israelian condus de Benjamin Netanyahu că a recurs la „o retorică provocatoare pentru a întări construcția de noi colonii” evreiești. Din iunie până în septembrie au fost înregistrate construcții noi în special în estul Ierusalimului, printre care un proiect de 2300 de locuințe în iulie, ceea ce potrivit emisarului ONU reprezintă o creștere de 30% față de totalul de anul trecut. În același timp, a continuat cu intensitate redusă demolarea unor locuințe și școli palestinene plus un total de 344 de clădiri distruse, dintre care o treime în estul Ierusalimului, ceea ce a presupus evacuarea a 500 de oameni.

Soluția celor două state presupune crearea unui stat palestinian alături de Israel și este susținută de ONU, de Uniunea Europeană și de Liga Arabă. Îm 1967, Israelul a ocupat Cisiordania, iar ulterior a anexat partea de est a Ierusalimului, unde se află centrul vechi al orașului, reamintește AFP.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri