Caută
Close this search box.

Relația dintre România și SUA, sărbătorită la Gala Premiilor Anuale Alianța

Peste 200 de invitați români și americani s-au reunit la Institutul Păcii al Statelor Unite ale Americii, din Washington, D.C. la Gala Premiilor Anuale oferite de Alianța. Pentru al patrulea an la rând, organizația caritabilă americană care promovează relațiile româno-americane a premiat meritele celor care au schimbat soarta României în bine, de-a lungul carierei lor. Anul acesta premiile Alianța au mers spre președintele George W. Bush, general-locotenentul Frederick „Ben” Hodges, comandantul armatei americane din Europa și profesorul Dennis Deletant de la Universitatea Georgetown. Cei prezenți s-au bucurat și de un dans tradițional românesc și o prezentare de modă cu creațiile unor designeri români de renume.

A patra Gală a Premiilor Anuale Alianța a adus la un loc pe 22 septembrie oficiali de rang înalt din cadrul Departamentului de Stat al SUA, ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, foștii ambasadori americani în România, Jack Dyer Crouch II, Mark Gitenstein, Jim Rosapepe şi Michael Guest, oameni de afaceri români şi americani, profesori reputaţi, oameni de cultură, cât și reprezentanți ai comunității româno-americane. În fiecare an, evenimentul își propune să sărbătorească relațiile de natură culturală, economică și națională dintre România și Statele Unite.

(Ambasadorul Mark Gitenstein (ret.), Președintele Alianța )

Acești oameni de un rang înalt și-au lăsat amprenta într-o manieră greu de măsurat și au conturat relația dintre SUA și România. Rolul cheie pe care l-au jucat și încă îl joacă, au ajutat la sudarea permanentă a relației dintre România și America.”, a menționat în discursul său Ambasadorul Mark Gitenstein (ret.), Președintele Alianța.

(Gala Premiilor Anuale Alinața a avut loc la Institutul Păcii al Statelor Unite pe 22 septembrie)

Deși nu a fost prezent la eveniment, cap de afiș printre cei premiați a fost nimeni altul decât George W. Bush, al 43-lea președinte al SUA, care a primit “Premiul pentru contribuția la alianța româno-americană”. În mesajul transmis participanţilor la eveniment, preşedintele George W. Bush a evocat cele două vizite în România, primirea caldă de care s-a bucurat din partea românilor precum şi sacrificiul trupelor româneşti în Afganistan şi Irak. De asemenea, fostul preşedinte american a mulţumit ambasadorilor George Maior, Mark Gitenstein şi membrilor Alianţa pentru premiul primit şi pentru angajamentul dedicat legăturilor culturale, economice şi de securitate care unesc cele două ţări. Mesajul a fost transmis prin intermediul lui J. D. Crouch II,  preşedinte al  United Service Organizations, fost ambasador şi adjunct al consilierului pentru securitate naţională în timpul administraţiei Bush.

George W. Bush nu s-a regăsit întâmplător printre cei premiați. În timpul primului său mandat, România și alte șase state s-au alăturat NATO, într-un moment istoric în care Organizația Tratatului Atlanticului de Nord a trecut prin cel mai larg proces de expansiune de la înființarea sa. Președintele George W. Bush a organizat la Casa Albă o recepție pentru a sărbători expansiunea NATO și a recunoscut contribuțiile puternice ale României la NATO în timpul celei de-a doua vizite efectuate în țară în 2008.

(Lt. Gen. Frederick „Ben” Hodges, comandantul armatei americane din Europa, alături de Daniela Kammrath, Directorul Executiv al Alianța)

Un alt premiu i-a fost acordat acordat General-locotenentului Frederick „Ben” Hodges, care a primit „Premiul pentru contribuția la Alianța româno-americană pe ramura de securitate”. În perioada în care a condus armata americană în Europa, Hodges a colaborat îndeaproape cu România dar și cu alți aliați pentru a asigura o prezență puternică a Statelor Unite în Europa. Tot sub coordonarea sa, a avut loc cel mai mare exercițiu al Mării Negre din România, Saber Guardian 2017, care a evidențiat competențele avansate și capacitatea de apărare a Forțelor Armate Române.

„Premiul pentru contribuția la studiile românești” i-a revenit Profesorului Dennis Deletant, de la Universitatea Georgetown. Dennis Deletant l-a susținut pe Ion Ratiu, profesor de studii românești la School of Foreign Service de la Universitatea Georgetown din Washington, D.C. și a fost profesor de studii românești la Universitatea din Amsterdam între anii 2003 și 2010.

(Profesorului Dennis Deletant, de la Universitatea Georgetown, a primit „Premiul pentru contribuția la studiile românești”)

Având în vedere moștenirea lăsată de regimul Ceaușescu, care a transformat România într-una dintre cele mai sărace societăți din Europa de Est, nu putem decât să admirăm uriașul salt făcut de această țară pentru a-și relua locul ce îi revine în Europa. Aderarea României la NATO și la UE o plasează într-o poziție în care investițiile și dezvoltarea reprezintă o certitudine.” […] „Integritatea și credibilitatea României la nivel internațional constă în respectarea valorilor occidentale întruchipate în NATO și în UE.” […] „Respectul pentru aceste valori reprezintă aspirația generației tinere.”, a declarat profesorul Deletant în finalul discursului său.

În 2016, profesorul Deletant a primit din partea Președintelui Klaus Iohannis Ordinul „Steaua României”, cea mai înaltă distincție a României, pentru activitatea sa de promovare a istoriei, limbii și culturii românești.

(În deschiderea evenimentului, invitații s-au bucurat de un spectacol de dans tradițional)

Pe lângă ceremonia de premiere, invitații s-au bucurat de un spectacol de dans tradițional și de o prezentare de modă, cu creațiile unor designeri români de renume. Doina Levintza, Carmen Secăreanu, Andra Țurcanu și Cosmina Englizian au încântat publicul printr-un show cu ținute de seară pentru doamne.

(Doina Levintza, Carmen Secăreanu, Andra Țurcanu și Cosmina Englizian au încântat publicul printr-un show cu ținute de seară)

Alianța sprijină instituțiile și indivizii români și americani prin educație, crearea de relații și facilitarea oportunităților ce aduc beneficii cetățenilor ambelor țări. În acest sens, Alianța își propune să intensifice și consolideze imaginea României în Statele Unite ale Americii, în special în rândul formatorilor de opinie din SUA. Printre membrii fondatori ai consiliului se numără foștii ambasadori ai SUA în România Mark Gitenstein (ret.), Jim Rosapepe (ret.) și Dan Dimăncescu, consul onorific al României la Boston.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri