Caută
Close this search box.

Benzina se scumpește. Unele stații peco afișează deja prețuri de peste 5 lei

Se anunță că benzina şi motorina se scumpesc din nou, iar o nouă majorarea preţului internaţional al ţiţeiului se va aplica din 1 octombrie când se va aplica şi întreaga supraacciză la pompă. Pe bursa din Londra cotaţia ţiţeiului a urcat la maximul din ultimii 2 ani şi este cu 13% mai mare decât la începutul lunii. La noi, sunt deja benzinării care au adăugat câţiva bani la litru de două zile. 

În România preţurile schimbătoare ale combustibililor sunt ceva obişnuit. Septembrie a venit cu mai multe majorări, dar cea mai semnificativă a fost determinată de supraacciză. Pe 15 septembrie s-au adăugat câte 9 bani pe litrul de benzină, arată TVR.

La unele benzinării din Bucureşti carburanţii se vând deja cu peste 5 lei pe litru. În urmă cu 10 zile, litrul de benzină sau motorină se vindea cu 4,6 lei, în medie. De atunci însă a crescut şi acciza, şi preţul ţiţeiului pe pieţele internaţionale.

Petrolul tranzacţionat la Londra era cotat la începutul lunii septembrie la 52 de dolari pe baril, iar în vară scăzuse chiar până la 45. Acum se apropie de pragul de 60 de dolari. Companiile care vând carburanţi în România folosesc acest reper când cresc sau scad preţurile, dar cu un decalaj.

Pe 1 octombrie, preţurile vor creşte din nou, odată cu a doua etapă a accizării. Tot pe 1 octombrie sunt anunţate scumpiri şi la gazele naturale şi energia electrică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri