Caută
Close this search box.

O maramureşeancă şi-a construit, fără să ştie, gardul din pietre semiprețioase. Femeia s-a ales cu o comoară

O femeie din Maramureş şi-a construit gardul casei pe care o are în Firiza, cartier mărginaş al oraşului Baia Mare, din piatră semipreţioasă, iar acesta ar putea ajunge acum să valoreze mai mult decât gospodăria întreagă.

Femeia a adus piatra, pe care o cunoaşte drept „cremene”, dintr-o zonă muntoasă şi nu ştia că ar putea avea o mare valoare, însă specialiştii spun că este vorba despre jasp, o piatră semipreţioasă, folosită la înfrumuseţarea bijuteriilor.

„Piatra au adus-o de pe Valea Romană. E cremene. Nu ştiu să aibă vreo valoare. Au adus-o din pădure. E un loc la care îi zice Izvorul de cremene. Aici, pe vale, este cremene de culoare albă. Şi aici este destulă, dar ei au adus-o de acolo. Aici mai avem în curte o bucată mare, au pus-o acolo, că e frumoasă”, povesteşte Irina Berinţan, mama femeii care a renovat casa, potrivit adevarul.ro.

Fiica ei, stabilită de mulţi ani în Austria, s-a ocupat de amenajarea casei în urmă cu doi-trei ani.

Femeia nu are cunoştinţă despre natura pietrei:

„O fi fost vreun vulcan, cândva şi o rămas roca asta. Am auzit că are valoare, că bătrânii, când nu erau chibrite, făceau foc cu ea. Luau iască de pe lemne, cum se face pe fag şi o puneau la uscat şi aveau un fel de amnar. Puneau iasca pe piatră şi cu amnarul cela dădeau aşa până făcea scânteie.

Jaspul este o piatră semipreţioasă, o varietate de cuarţ cu structură microcristalină care aparţine clasei oxizi, cu un raport de amestec metal şi oxigen. Băimăreanul Ionică Pop, un topograf pasionat de munte, spune că în zonele vulcanice se găsesc, în general, aceste pietre semipreţioase şi că nu e singurul loc unde se pot întâlni.

FOTO: adevarul.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri