Caută
Close this search box.

Răzbunarea Gabrielei Firea: Dosarele penale ale furtunii

Înainte de furtuna anunțată de meteorologi miercurea trecută, primarul general a decis ca toate școlile să-și încheie cursurile mai devreme, în așa fel ca  elevii să fie acasă la ora 20.00, când se preconiza declanșarea vijeliei.

Toate mediile au preluat informația primarului. Doar că vijelia a fost un vânticel mai puternic. Imediat, Firea a fost luată la mișto pe toate site-urile de social media. Furioasă, aceasta a deschis dosare penale împotriva cârcotașilor, pe motiv că au lansat informații false.

Iată ce spune comunicatul de astăzi al Primăriei Capitalei:

”Primarul General, Gabriela Firea, a facut ieri, 27septembrie, catre Parchetul de pe Langa Curtea de Apel Bucuresti,  plangere penala impotriva acelor persoane care au raspandit informatii false in ziua de 20 septembrie, cand, previziunile Agentiei Nationale de Meteorologie anuntau cod galben de furtuni cu pericol de transformare in portocaliu, in Capitala.

Reamintim ca, in data de 20 septembrie, prin diverse cai de comunicare, (sms, whatsapp, retele de socializare etc.), s-au vehiculat informatii false, conform carora fenomenele meteorologice ar fi mult mai grave decat s-a anuntat oficial, informatii care au generat panica in randul bucurestenilor.

 Cercetări in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunii de Comunicare de informații false         

„Vă solicit să dispuneți cercetări in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunii de Comunicare de informații false, infracțiune prevazută și sancționată de dispozițiile art. 404 Cod Penal.

Astfel, având în vedere Informarea meteorologică pentru perioada 19 septembrie ora 17-21 septembrie ora 23.00, emisă de ANM precum și Nota transmisă de Instituția Prefectului Municipiului București nr. 18378/P/19.09.2017 (anexa 1), am dispus, în calitate de primar general, convocarea unui comandament pentru stabilirea măsurilor de protejare a populației.


Subliniez că am respectat solicitările transmise de Instituția Prefectului Municipiului București, respectiv ”luarea măsurilor specifice ce se impun pentru prevenirea apariției unor factori de risc ce pot afecta starea de normalitate a vieții social economice a Capitalei, precum și pentru monitorizarea cu toată atenția a evoluției fenomenelor meteorologice periculoase, pentru a putea interveni în timp util la apariția unor situații de urgență” se arata in documentul transmis Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti.

Primarul General subliniaza ca, prin masurile dispuse s-a  dorit informarea prompta si corecta a populatiei despre situatia prezentata de catre specialistii in meteorologie si comunicarea masurilor necesare:

“Concret, am solicitat tuturor instituțiilor subordonate ale PMB să ia măsuri în consecință pentru protejarea vieții și bunurilor cetățenilor” .

Primarul Capitalei a mai explicat: “Cu toate acestea, in spatiul public au circulat mai multe mesaje cu continut alarmant pentru locuitorii municipiului Bucuresti. Aceste mesaje făceau trimitere la o situatie mult mai grava decat cea prezentata de catre autoritati ( … )

De asemenea, pe rețelele de socializare au fost publicate mesaje prin care populația era sfătuită să își facă provizii de produse de primă necesitate – pâine, lapte, apă, etc, precum și informații false potrivit cărora Primarul General a decis închiderea unor mall-uri. Aceste mesaje sugerau și faptul că situația era mult mai gravă decât cea comunicată de Primarul General și au contribuit la generarea unei stări de panică în rândul cetățenilor.

Consider ca in speta sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de comunicare de informatii false prevazuta de art 404 Cod Penal, potrivit carora „comunicarea sau raspandirea, prin orice mijloace, de stiri, date sau informatii false ori de documente falsificate, cunoscand caracterul fals al acestora, daca prin aceasta se pune in pericol securitatea nationala, se pedepseste cu inchisoare de la unu la cinci ani.”

Obiectul juridic al infracțiunii citate consta în relațiile sociale referitoare la protecția de care trebuie să se bucure siguranța statului.

Elementul material care intra în componența laturii obiective constă în comunicarea sau răspandirea de știri, informatii sau date false.

Consider întrunite aceste elemente deoarece prin răspandirea informațiilor citate, false, a fost afectată securitatea națională. Aceste activități au condus la subminarea încrederii în instituțiile statului, crearea de confuzie și panică. Acest lucru poate conduce la diminuarea încrederii populației în capacitatea de acțiune a instituțiilor statului.

Consider ca efectele sunt foarte grave raportat la îndeplinirea viitoare a atribuțiilor primarului general în acest domeniu în special prin scăderea autorității acestei institutii a statului.

Avand în vedere cele menționate, vă solicităm să demarati cercetări în cauza în vederea constatării săvârșirii infracțiunii de comunicare de informații false, identificarea persoanelor care se fac vinovate și sanctionarea acestora potrivi legii penale”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri