Caută
Close this search box.

Referendum. Primarul Barcelonei cere UE să medieze disputa dintre Madrid şi regiunea catalană

Ada Colau, primarul oraşului Barcelona, a cerut Comisiei Europene se medieze tensiunile dintre Guvernul spaniol şi Catalonia, adăugând că Uniunea Europeană trebuie să apere drepturile fundamentale ale cetăţenilor catalani, relatează Politico.eu.

Declaraţiile primarului Barcelonei vin în contextul tensiunilor dintre Madrid şi regiunea Catalonia generate de intenţia catalanilor de a organiza la 1 octombrie un referendum pentru declararea independenţei.

”Europa nu-şi poate permite să adopte o poziţie pasivă faţă de problema catalană, deoarece evenimentele ce au loc în Barcelona vor afecta Parisul, Madridul, Bruxellesul şi Berlinul”, a afirmat Colau pentru The Guardian.

Primarul oraşului Barcelona a precizat că se opune secesiunii, însă este de acord cu un referendum pe această temă, adăugând că ”UE trebuie să apere drepturile fundamentale ale cetăţenilor catalani împotriva măsurilor represive ale Guvernului spaniol”.

Autorităţile din Madrid au luat mai multe măsuri dure pentru a bloca iniţiativa Guvernului regional din Catalonia să organizeze referendumul pentru independenţă, ce ar trebui să se desfăşoare duminică. Oficialii din Madrid consideră că organizarea referendumului este ilegală, efectuând mai multe arestări, percheziţii şi preluând controlul asupra forţelor de ordine din Catalonia.

Colau a mai adăugat că Guvernul spaniol s-a dovedit a fi ”incapabil să găsească o soluţie” şi a cerut UE să medieze disputa.

Meciul Barcelona-Las Palmas ar putea fi amânat din cauza referendumului

Meciul dintre FC Barcelona şi Las Palmas, programat duminică, ar putea fi amânat din cauza referendumului pentru independenţa Cataloniei, motivul fiind deficitul poliţişti, informează Mundo Deportivo.

Partida, din etapa a şaptea a campionatului Spaniei, ar urma să se dispute pe Camp Nou, duminică, de la 17:15, zi în care va avea loc şi controversatul referendum pe tema independeţei Cataloniei.

Conform sursei amintite, forţele de ordine ar putea întâmpina probleme în încercarea de a acoperi ambele evenimente şi, drept urmare, meciul de fotbal s-ar putea amâna pentru o dată ulterioară. Decizia va fi anunţată în cursul zilei de joi.

Regiunea autonomă Catalonia, a cărei capitală este Barcelona, va organiza pe 1 octombrie un referendum cu privire la independenţa faţă de Spania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri