Caută
Close this search box.

Alertă în Bali: Vulcanul Agung, gata să erupă; peste 134.000 de persoane, evacuate

Peste 134.000 de persoane de pe insula turistică Bali din Indonezia au fost evacuate din cauza iminentei erupții a unui vulcan, a anunțat joi Agenția pentru gestionarea situațiilor de urgență, citată de Xinhua.

Vulcanul Agung situat în districtul Karangasem, cu o înălțime de 3.031 de metri, ar putea erupe în orice moment. Activitatea sa seismică este în continuă creștere, fapt ce a determinat instituirea stării de alertă maximă, arată Agerpres.
”Magma continuă să fie împinsă către suprafață”, a precizat pentru sursa citată Sutopo Purwo Nugroho, purtător de cuvânt al agenției.

Ajutoarele pentru persoanele evacuate care au fost adăpostite în peste 480 de centre au continuat să sosească și vor fi suficiente pentru o lună, a precizat el.

Președintele Joko Widodo a organizat joi o ședință de cabinet pentru a stabili măsurile corespunzătoare în vederea reducerii riscurilor, a declarat Puan Maharani, ministru coordonator pentru dezvoltare umană și cultură.

Muntele Agung se află la 75 kilometri distanță de centrul turistic Kuta.

Vulcanul a erupt ultima oară în 1963, eveniment ce a provocat moartea a 1.100 de persoane.

Muntele Agung se numără printre cei 129 de vulcani activi din Indonezia, o vastă țară-arhipelag ce cuprinde 17.500 de insule.

Vulcanologi guvernamentali au declarat că Agung poate erupe în orice clipă, însă nimeni nu poate spune cu exactitate când va avea loc acest eveniment, precizează agenția DPA.

Potrivit guvernatorul din Bali, Made Mangku Pastika, erupția vulcanului ar avea un impact minor asupra turismului, principala industrie de pe această insulă. ”Preconizez că cea mai afectată va fi (suprafața aflată pe — n.r.) o rază de 12 kilometri”, a spus oficialul în Jakarta după ce a participat la ședința de cabinet.

Guvernatorul a precizat că 65 dintre cele 78 de sate din districtul Karangasem sunt în siguranță.

Mai multe sute de mici cutremure au zguduit regiunea din apropierea vulcanului în ultimele zile.

Insula Bali este principala destinație turistică a Indoneziei cu o afluență lunară de peste 200.000 de turiști străini, potrivit datelor oficiale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri