Caută
Close this search box.

Analist militar: “China reprezintă adevărate ţintă a SUA în disputa nord-coreană”

Adevărata miză a tensiunilor întreținute din Asia o reprezintă competiţia şi confruntarea economică dintre polul euroasiatic și polul euroamerican, consideră analistul militar Sebastian Sârbu. Acesta susţine că Statele Unite au în mod cert de câştigat pe plan economic şi financiar din întreținerea acestor tensiuni cu Coreea de Nord. Însă războiul nuclear, sau convenţional, este departe de a fi iniţiat.

“Statele Unite au de reglat nişte conturi mai vechi cu China, iar aşa-zisul parteneriat SUA – China care alternează cu diverse sancţiuni comerciale nu face decât să menţină ţara asiatică într-un şah geopolitic şi economic, făcând-o incapabilă de un răspuns proporţional. Statele Unite au declanşat un război economic cu China, iar Coreea de Nord reprezintă pretextul pentru sancţiuni comerciale impuse Beijingului şi bineînţeles deturnarea atenţiei de la adevărata miză economică. Un conflict cu Coreea de Nord face ca Asia să capituleze în faţa ascensiunii economice a SUA, o ţară din ce în ce mai întărită”, ne-a spus Sebastian Sârbu, vicepreşedinte al Academiei Naţionale de Securitate şi Organizarea Apărării din București, director al International Center for Criminal Intelligence SUA.

“America nu mai are duşmani ideologici ci duşmani economici”

De ce este considerată Coreea de Nord o amenințare mai mare decât Iranul, la adresa Statelor Unite? “În Era Trump amenințările nu mai sunt privite doar din perspectiva provocărilor de Securitate, sau a drepturilor omului, a democraţiei. America nu mai are duşmani ideologici ci duşmani economici”, a adăugat Sârbu.

Concluzia este că evoluţiile economiei SUA vor dicta o posibilă intervenţie militară în Coreea de Nord însă adevărata ţintă rămâne China, ca şi competitor economic al Statelor Unite. Dincolo de miza economică serviciile de Intelligence spun că sunt pregătite de orice scenariu.

Statele Unite caută să coalizeze cât mai multe state în acest conflict între zona euroamericană și euroasiatică. Practic comunitatea internațională  pare să se pregătească de un conflict generalizat care ar implica Rusia și China.

Uniunea Europeană a adoptat pe 12 Septembrie 2017 sancțiuni contra Coreei de Nord

“În fapt, doar China reprezintă adevarata țintă militară şi economică a SUA, iar ultima declarație a fostului strateg de la Casa Albă,  Steve Bannon privind un război comercial între SUA şi China, a fost făcută în contextual în care sunt în vigoare deja mai multe sancțiuni comerciale adoptate de Washington la adresa Chinei”, explică Sebastina Sârbu (foto).

Analistul militar mai spune că americanii au reuşit să coalizeze comunitatea internaţională împotriva ţării comuniste asiatice. Uniunea Europeană a adoptat pe 12 Septembrie 2017 sancțiuni contra Coreei de Nord. NATO a anunțat că  amenințarea nucleară a Coreei de Nord implică Alianța şi comunitatea internațională. Mai mult, țări ca Mexic, Peru, şi Egipt, neimplicate direct în problematica nord coreeană, au suspendat relațiile diplomatice și militare cu Coreea de Nord.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri