Caută
Close this search box.

Apel în Parlamentul European pentru persoanele cu dizabilități.

Accesul persoanelor cu dizabilități la produse și servicii este îngreunat de disparitățile existente între actele normative și măsurile administrative adoptate în statele membre UE, a subliniat eurodeputata Viorica Dăncilă în contextul unei dezbateri europarlamentare aflate pe agenda sesiunii plenare de la Strasbourg. Deputata europeană pledează pentru asigurarea unui acces adecvat, pentru persoanele cu dizabilități, la transport public, servicii și infrastructura aferentă, dar și la informare prin servicii adaptate la nevoile lor specifice. 
”La nivel european constatăm că există încă disparități între actele normative și măsurile administrative adoptate de statele membre referitoare la accesibilitatea anumitor produse și servicii pentru persoanele cu handicap, disparităţi care creează obstacole în calea liberei circulații a acestora și denaturează concurența efectivă pe piața internă.
Potrivit statisticilor, există 80 de milioane de cetățeni europeni cu dizabilități, dintre care 30 de milioane cu deficiențe de vedere, iar toate aceste disparităţi legislative nu ţin cont de nevoile lor și, mai ales, ale persoanelor – cu deficienţe – de vârsta a treia.
Pentru toţi aceşti cetăţeni europeni, este nevoie de acces adecvat la informare, prin servicii media audio şi video adaptate, acces la transportul public, serviciile și infrastructura aferentă, precum şi acces la terminale de autoservire și serviciile furnizate de acestea. Nu în ultimul rând este nevoie de accesibilitate pentru furnizarea de cărți electronice și servicii conexe, pentru că fără aceste servicii nu putem avea cetăţeni europeni educaţi şi bine informaţi”, a afirmat eurodeputata.
Europarlamentarii au dezbătut miercuri la Strasbourg raportul referitor la propunerea de Directivă a Parlamentului European și Consiliului European cu privire la Cerințele de accesibilitate pentru produse și servicii. Directiva propusă va îmbunătăți funcționarea pieței interne prin eliminarea obstacolelor create de existența unor legislații naționale divergente, datorită stabilirii unor cerințe de accesibilitate obligatorii și armonizate pentru o listă de produse și de servicii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri