Caută
Close this search box.

Autoritatea în comunicații se împrietenește cu radioamatorii… pentru situații de urgență

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) vrea să stabilească proceduri de administrare a spectrului radio pentru susținerea activităților de radioamatorism dedicate furnizării de comunicații în situații de urgență, iar în acest sens invită comunitatea radioamatorilor și entitățile cu atribuții pentru situații de urgență să răspundă la un chestionar publicat pe pagina de internet a instituției.

„Comunitatea radioamatorilor și entitățile cu atribuții pentru situații de urgență sunt invitate să răspundă la un chestionar publicat pe site-ul Autorității (…) cu privire la modul de implicare al radioamatorilor în situații de urgență, la structura de organizare a unei rețele de radioamatorism pentru situații de urgență, definirea unei reglementări speciale de administrare a spectrului radio necesare pentru susținerea activităților de radioamatorism dedicate furnizării comunicațiilor în situații de urgență și oportunitatea dedicării unor canale de radiocomunicații de radioamator, exclusiv comunicațiilor în situații de urgență. Opiniile și intențiile exprimate cu ocazia acestei consultări vor servi la fundamentarea strategiei ANCOM privind susținerea activităților de radioamatorism dedicate furnizării de comunicații în situații de urgență”, se arată într-un comunicat de presă al arbitrului telecom, citat de Agerpres.

La nivel internațional, au fost și alte autorități de reglementare care au inițiat și permis dezvoltarea de rețele naționale de radioamatorism pentru situații de urgență în țări ca: Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Noua Zeelandă, Olanda, Irlanda, Austria, Australia, Canada, Spania sau Rusia.

Radioamatorismul este practicat, în principal, ca activitate de agrement, dar există și competiții organizate la nivel local și internațional. În plus, radioamatorismul oferă posibilitatea dezvoltării aptitudinilor de utilizare a stațiilor de radiocomunicații, cunoașterii aprofundate a fenomenului de propagare radio în diferite benzi de frecvențe, realizării și testării de aparatură de radiocomunicații.

În România, există în prezent 3.448 radioamatori autorizați de către ANCOM.

Persoanele interesate pot completa chestionarul dedicat consultării publice pe pagina de Internet a ANCOM până la data de 21 noiembrie 2017.

Sursa foto: radiofarafiltru.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri