Caută
Close this search box.

Baterie românească ieşită din comun: Navele cosmice, alimentate de la urina astronauţilor

Nu este o glumă, printre temele de cercetare ale primului centru românesc pentru tehnologii spaţiale se află şi o pilă de combuistie pentru navele cosmice care va scoate energie dintr-o materie primă… fiziologică.

România, stat cu drepturi depline în Agenţia Spaţială Europeană, prin Agenţia Spaţială Română, a lansat Centrul COSMOMAR, primul din cele şapte centre de cercetare pentru tehnologii cosmice.

În cadrul acestuia centru, condus Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină, se studiază tehnologii spațiale şi metode de studiere prin teledetecţie, adică de la distanţă, fără contact direct, a obiectelor. Aceste tehnologii vor fi folosite în expansiunea omenirii în Cosmos, prima dată prin colonizarea Lunii, pnă aîn anul 2030, apoi a planetei Marte, până în anul 2080.

În fine, una din temele de studio de la COSMOMAR o reprezintă ”celula de combustie pe bază de uree”. Mai pe româneşte, este vorba despre un fel de baterie care se va încărca prin reciclarea ureei din urina cosmonauţilor.

”Ureea este un vector de energie, iar celula de combustie va neutraliza dejecţiile pe staţiile orbitale şi viitoarele nave cosmice, producând energie. Obiectul este experimentat pe Staţia Orbitală Internaţională”, a spus profesor dr. Eden Mamut, reprezentantul Centrului COSMOMAR.

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri