Caută
Close this search box.

Cel mai mare eveniment sportiv din istoria Asiei Centrale

Capitala Turkmenistanului, Ashgabat, găzduieşte în această perioadă a V-a ediţie a Jocurilor Asiei de Sporturi în sală şi Arte Marţiale, având un singur reprezentant român în calitate de jurnalist, campioana mondială de kickboxing şi mma, Cristiana Mongol Stancu. Aceasta ne va relata momentele importante din competiţie şi ne va prezenta cele mai interesante poveşti din acel loc al lumii.

Cel mai mare eveniment sportiv al Asiei Centrale şi un moment unic în istoria Turkmenistanului, aş putea spune, a început odată cu ceremonia oficială de deschidere a Jocurilor Asiei de Sporturi în sală şi Arte Marţiale, atunci când s-a inaugurat şi complexul olimpic din Ashgabat, în valoare de 5 miliarde de dolari.

Început în 2013, la iniţiativa sefului statului, complexul olimpic este într-adevăr o locaţie care îţi taie respiraţia! Astfel, s-a reușit ca în 4 ani să se ridice 30 de facilități ce includ 15 structuri competiționale, un sat olimpic dedicat sportivilor și antrenorilor, 2 hoteluri pentru media și oficiali, dar și o clinică de reabilitare care include și posibilitatea tratării sportivilor pe durata competiţiei dar şi a celor paralimpici. Această mega-structură anunță o posibilă desfășurare a Campionatelor Mondiale în diverse sporturi și o face eligibilă chiar și pentru găzduirea Olimpiadei de vară.

Artele Marțiale vor fi în prim-planul acestui eveniment, fiind gazda a 9 stiluri de luptă: Jiu-Jitsu, Kickoxing, Kurash (lupte tătărești), Muay Thai, Sambo, Taekwondo și Lupte (cu 3 stiluri- wrestling, belt wrestling, traditional wrestling). Prezența sporturilor de luptă și maniera în care sunt prezentate, arată faptul că ele sunt privite precum sporturi importante, parte dintr-o cultură care are la bază ideea de a combate şi de a ieşi învigător. Din această atitudine cred că România are foarte mult de învăţat, având în vedere faptul că în ţara noastră sporturile de luptă sunt privite cu scepticism, excepţie făcând uneori, dar nu mereu, sporturile de luptă olimpice.

Prin ceremonia de deschidere de duminică, 17 septembrie 2017, creată şi pusă în scenă de Balich Worldwide Shows, Turmenistan şi-a arătat puterea financiară, viziunea politică şi continuarea unui plan bine alcătuit pentru a face din această ţară una din naţiunile cunoscute şi recunoscute la nivel mondial. Spectacolul a avut ca idee centrală istoria, fundamentele şi principiile de guvernare ale statului, punându-se accent şi pe moştenirea culturală şi bogatele resurse naturale de care dispune.

Pe durata Jocurilor, complexul olimpic va utiliza la maximum cele 15 structuri competiţionale pentru sportivii din Asia şi Oceania, participarea celei din urmă fiind în premieră şi foarte inedită. Întâlnirea dintre două culturi atât de diferite face ca evenimentul, pe lângă grandoarea financiară şi de valoare competiţională în sine, să fie şi un punct de întâlnire între oameni complet diferiţi.

Înregistrând nu mai puţin de 2 recorduri Guiness Book prin cea mai mare sculptură a unui bust de cal (amplasat pe stadionul olimpic) şi cel mai mare complex de înot indoor, Jocurile Asiei de Sporturi în sală şi Arte Marţiale sunt un adevărat spectacol!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri