Caută
Close this search box.

Contoarele electrice inteligente vor prinde hoţii de curent

Peste trei ani, consumatorii de energie electrică din România vor avea contoare electrice inteligente care le vor spune gospodinelor, de pildă, când este oportun să spele rufe, la un preţ al curentului foarte mic. De asemenea, prin acest nou tip de contorizare consumatorii vor şti cu exactitate ce au consumat, iar distribuitorii vor şti tot timpul ce se întâmplă în reţea, inclusiv atunci când se fură curent.

Până în 2020, conform cerințelor Directivei 2009/72/CE a Parlamentului European, 80% dintre consumatorii de energie electrică din Uniunea Europeană, înclusiv românii, vor avea în casă sisteme de măsurare a electricității inteligente. Care ar fi beneficiile?

Facturarea consumului de energie electrică se va face pe valori reale de consum și se vor elimina astfel estimările, de pildă. În acest fel, se elimină situațiile în care furnizorii estimează o cantitate mai mare de energie decât cea consumată pentru a se reporta apoi sumele de regularizare.

Vor indica momentele când energie este cea mai ieftină

De asemenea, consumatorul poate să urmărească și să verifice datele de consum facturate de furnizor cu cele măsurate, își poate gestiona cantitatea de energie consumată și costurile aferente.

Consumatorul va putea opta pentru aplicarea tarifelor diferențiate pe paliere orare, astfel încât să poată realiza economii dintr-o mai bună gestionare a consumului de energie electrică. Asta pentru că aparatul îți arată când este curentul electric cel mai ieftin – moment în care să folosești din plin aparatele electrice. Astfel, gospodinele pot afla cu exactitate la ce oră să pună în funcțiune mașina de spălat, tâmplarul va ști cu exactitate la ce oră să pornească mașina de tăiat scânduri etc.

Măsurarea exactă a curentului electric îi micșorează prețul

În măsura în care furnizorii și distribuitorii vor avea o imagine mai clară asupra curbelor de consum, se vor reduce, de asemenea, dezechilibrele din piața energetică și va scădea, implict, prețul energiei electrice.

Sistemul de Monitorizare Inteligent (SMI) înregistrează și comunică, în afara cantităților de energie consumată, o serie de alte date și informații care conduc în mod direct la reducerea costurilor de operare a rețelei, la îmbunătățirea calității serviciului de distribuție, la reducerea pierderilor în rețelele electrice de distribuție, inclusiv tentativele de fraudă.

Prețul acestor aparate va fi aprobat în cadrul planurilor anuale de investiții ale operatorilor de distribuție, care le vor contracta cu furnizorii și vor fi pe facturile clienților la rubrica tarif de distribuție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri