Caută
Close this search box.

Cum a afectat atacul din 11 septembrie sănătatea copiilor din New York

Au trecut 16 ani de la atacurile din 11 septembrie însă urmările se resimt și astăzi. Un studiu realizat de oamenii de știință de la spitalul Mount Sinai din New York arată că tragicul eveniment le creează probleme de sănătate și astăzi new-yorkezilor. Afectați sunt în special copiii, care au crescut în sudul Manhattanului, în locul unde se aflau cele două turnuri World Trade Center.

Dentiția copiilor de 11 ani, care aveau doar câteva luni în perioada atacului din 11 septembrie, a devenit punctul central al unui studiu-pilot realizat de către oamenii de știință de la spitalul Mount Sinai din New York. Potrivit studiului, dentiția copiilor a fost afectată de poluanții eliberați în aer în momentul prăbușirii zgârie-norilor. În rezultatele preliminare, împărtășite cu cei de la Newsweek, medicii spun că circa jumătate dintre dinții bebelușilor examinați prezintă urme de staniu și plumb, găsite în norul uriaș de praf lăsat în urmă.

„Am văzut cositor în dinții adulților care sunt în vârstă, în jur de 50-60 de ani, însă, în ceea ce mă privește, nu l-am găsit vreodată, până acum, și în dinții copiilor”, susține Dr. Manish Arora, profesor asociat de stomatologie si medicina de mediu la școala Icahn, care cercetează de ani de zile impactul expunerilor chimice asupra copiilor. „De asemenea, am descoperit expunerea repetată la plumb în dinții unui al doilea copil din studiul nostru, ceea ce înseamnă că va trebui să discutăm cu familia, să aflăm dacă există vreun alt motiv pentru care copilul ar fi putut fi expus”, mai adaugă Arora.

Îngrijorătoare sunt și cifrele care arată că 40.000 de persoane au fost afectate de cancer și boli mintale în urma tragediei de pe 11 septembrie 2001. Estimările îi vizează și pe cei care au trăit și au lucrat la o milă distanță de Zona Zero din Manhattan și Brooklyn. Neurotoxinele sunt compuși distructivi ce pot afecta întregul sistem nervos, care reglează de la anxietate la obezitate.

„Bineînțeles, știm că inhalarea prafului și a particulelor poate provoca probleme respiratorii, cardiovasculare și cancer. Dar, de asemenea, poate crea reacții sistemice în tot corpul, la nivelul hormonilor, comportamentului și creierului”, susține doctorul Roberto Lucchini, care contribuie și el la realizarea studiului.

Atentatele de la 11 septembrie au fost cel mai sângeros atac comis pe teritoriul American, în care au decedat aproape 3.000 de oameni. Atacul a fost revendicat de reţeaua teroristă Al-Qaida, condusă atunci de Ossama Bin Laden și a fost săvârșit de 19 militanți islamişti. Pe 11 septembrie 2001, trei avioane deturnate de teroriști au lovit cele două turnuri gemene, simboluri ale New York-ului și clădirea Pentagonului. O a patra aeronavă, despre care se crede că avea ca țintă Casa Albă, a căzut pe un câmp din Pennsylvania, după ce pasagerii s-au luptat cu atacatorii.

Sursa: Newsweek

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri