Rectificarea bugetară pozitivă care alocă sume suplimentare mai multor ministere, în special pentru plăţi de salarii, include şi tăieri de fonduri, cele mai mari sume fiind luate de la investiţii Ministerul Dezvoltării şi la Ministerul Transporturilor, în timp ce alte instituţii, precum Ministerul Agriculturii, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii, cele două Camere ale Parlamentului, SRI şi Preşedinţia primesc bani în plus. Ministerele care vor primi bani în plus sunt: Ministerul Agriculturii – 1,7 miliarde de lei; Ministerul Administraţiei şi Internelor – 1,1 miliarde de lei – pentru mentenanţa aeronavelor achiziţionate, echipamente pentru intervenţie şi drepturi salariale şi de pensii; Ministerul Sănătăţii – 207 milioane de lei, pentru drepturi salariale; Ministerul Muncii – 95,9 milioane de lei; Ministerul Finanţelor – 426,6 milioane de lei pentru drepturi salariale şi plata despăgubirilor pentru restituirea proprietăţilor.

De asemenea, Ministerul Justiţiei va primi 357,4 milioane de lei, în principal pentru salarii şi plata hotărârilor judecătoreşti; SRI – 298,9 milioane de lei pentru salarii şi pensii, plus programe majore de achiziţii; Ministerul Comerţului – 247,9 milioane de lei pentru finanţare programe, în special pentru IMM. Ministerul Public va avea 203,5 milioane de lei în principal pentru plata drepturilor salariale, Secretariatul General al Guvernului – 181,9 milioane de lei, în principal pentru salarizarea personalului clerical. Majorări de bugete sunt aprobate şi la Camera Deputaţilor şi la Senat, la Administraţia Prezidenţială şi la celelalte servicii de informaţii. Tăieri de cheltuieli vor suferi ministerele Dezvoltării Regionale, Transporturilor, Fondurilor Europene şi Comunicaţiile, dar ministrul Ionuţ Mişa nu a precizat şi sumele pierdute de acestea. Sumele tăiate sunt aferente proiectelor cu finanţare din fonduri europene, în conditiile în care, spune Mişa, după aprobarea cu întârziere a bugetului pentru 2017, s-au întarziat proceduri de achiziţie. Ministrul a precizat că acolo unde s-au operat diminuari pe cash, „nu au fost diminuate corespunzător şi creditele de angajament pentru a nu afecta procesul de contractare din fonduri europene”. Ministrul Finanţelor a anunţat că s-au realizat şi „depăşiri majore” ale planului de încasari în ultimele trei luni, ceea ce îi dă speranţe că 2017 se va închide „cu o realizare de plan mai mare decât cea din legea bugetului”.

În reacție, euroalesul Daniel Buda susține că actuala guvernare va duce România de râpă. “Astăzi, Guvernul PSD a ajuns la apogeul prostiei și incompetenței! Principalul proiect de țară al lui Liviu Dragnea, Mihai Tudose și PSD este subdezvoltarea și îngroparea României! Ministerele care ar trebui să realizeze cele mai importante proiecte de dezvoltare ale României, Ministerul Dezvoltării și Fondurilor Europene și Ministerul Transporturilor beneficiază, prin grija PSD, de cele mai mari tăieri de fonduri la actuala rectificare bugetară. Probabil, fără să știm noi, Liviu Dragnea și subordonații au construit în cele 8 luni de mandat sute de km de autostradă, iar românii nu mai sunt nevoiți în secolul XXI să circule pe drumuri de pământ. Totodată, fără să știm noi, absorbția fondurilor europene pentru actualul exercițiu financiar este la cote maxime și nu de 0,004% cât era în urmă cu 2 săptămâni. Guvernul PSD este un Guvern mincinos care nu este în stare să își respecte propriul program politic votat de cetățeni, un Guvern pomanagiu care încurajează nemunca și un Guvern antieuropean, fără viziune și care tratează românii ca și cetățeni de mâna a treia. Domnule Dragnea, domnule Tudose, domnilor guvernanți, prin acțiunile dumneavoastră trădați România și interesele românilor și nu meritați să vă mai numiți români. Nepăsarea față de poporul pe care vremelnic îl conduceți este un act grav care nu va mai fi tolerat nici măcar de cei mai aprigi susținători ai dumneavoastră!”, a declarat Daniel Buda, preşedintele Partidului Naţional Liberal Cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + 2 =