Decalogul medicului acuzat de malpraxis

Vasile Astarastoae

În anul 2000, am publicat împreună cu Trif Bela Almos o carte la Editura Polirom –Responsabilitatea juridică medicală în România. În acea carte, printre altele, ținând cont de cultura conflictuală existentă în societatea din România, am adaptat un decalog care îi sfătuia pe medici ce să facă în condițiile în care sunt acuzați de malpraxis. Cartea fiind epuizată și neavând timp să elaborez o nouă ediție, urmărind modul în care mass-media găsește în fiecare zi un așa-zis caz de malpraxis și modul în care se apară medicii, îmi permit să îl reiau aici. Atenție: decalogul este pentru cei acuzați pe nedrept de malpraxis.

Iată decalogul:

  1. Nu vei lua legătura direct cu avocatul acuzării! – Malpraxisul fiind o problemă juridică, în momentul în care de bună credință discuți cu un avocat al acuzării și încerci să te justifici, involuntar îi pui la dispoziție argumente în defavoarea ta. Trebuie să înțelegi că el nu este de bună credință, interesul lui este să câștige un proces și că va face uz de toate mijloacele (legale, sperăm!) pentru a obține probe împotriva ta.
  2. Nu vei discuta despre caz pe coridoarele instituției! – Dacă speri că vei beneficia de compasiune și sprijin din partea colegilor, te înșeli amarnic. Circulă o butadă în lumea medicală ”nimic nu este mai dulce, decât carnea de coleg”. Dimpotrivă, în momentul în care competiția este confundată cu o concurență comercială, s-ar putea ca unii dintre colegi, beneficiind de informațiile pe care le furnizezi, să devină martori ai acuzării.
  3. Nu vei lua legătura direct cu cel care a depus plângere împotriva ta! – Ingratitudinea la români este binecunoscută. În momentul în care a depus plângere, poți să fii convins că oricâte argumente vei aduce nu îi poți schimba opțiunea.
  4. Nu vei discuta cazul cu presa! – Mai ales cu presa din România. Oricât de prieten te consideri, oricâte servicii le-ai făcut ziariștilor, în goana după senzațional ei nu vor încerca decât să te înfunde mai mult. Orice declarație va fi interpretată în favoarea creșterii tirajului. În manualele de jurnalism scrie ”Un câine a mușcat un om este o informație. Un om a mușcat un câine este o știre”. La fel,”un medic a salvat o viață este o informație. Un medic a greșit este o știre.” Întotdeauna jurnaliștii vor prefera știrea în defavoarea informației pentru că știrea se vinde, nu informația.
  5. Nu vei face nici un fel de modificări la dosarul pacientului! – Fii convins că în momentul în care ți s-a făcut plângerea, documentele medicale sunt deja în posesia acuzatorului. Orice modificare va fi utilizată ca probă împotriva ta.
  6. Nu vei râvni la înțelegerea obținută în cazuri similare! În dreptul român nu funcționează de regula, precedentul judiciar. Cum judecătorii au independență și imunitate, pot exista sentințe diferite în cazuri identice.
  7. Nu vei primi sfaturi juridice pe terenul de sport! – Chiar dacă ți se pare cazul foarte simplu, nu apela la sfaturi de la persoane care nu sunt interesate direct în acel caz. Nu trata cu superficialitate o asemena acuză.
  8. Nu te vei certa cu avocatul acuzării în timpul depunerii mărturiei! – Trebuie să înțelegi că avocatul acuzării, își face datoria și să accepți să asculți cu stoicism chiar și acele argumente care ți se par absurde. Trebuie să înțelegi în același timp că avocatul are aceeași pregătire de bază ca și judecătorul, că ei fac parte dintr-o comunitate (cea a juriștilor) și certându-te cu el, creezi involuntar o impresie negativă și judecătorului.
  9. Nu trebuie să fii preocupat de acțiunea de a-l urmări în justiție pe acuzatorul tău, pe care îl consideri vinovat de acuze lipsite de temei (acțiune juridică frivolă)! – Atât opinia publică, cât și instanțele nu privesc favorabil o astfel de acțiune, chiar dacă tu ai dreptate. Dimpotrivă, vor gândi: ”cât de inuman este acest doctor care dă în judecată un om aflat în suferință, un pacient. A greșit pacientul, dar trebuie să fim înțelegători”.
  10. Nu te vei înșela de unul singur, luând locul avocatului pledant! – Trebuie să înțelegi că nu ai pregătirea de a intra într-un domeniu atât de complicat cum este domeniul dreptului. Există proceduri, acte specifice și te poți afla în situația în care pierzi pe procedură, deși în fond ai dreptate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *