Caută
Close this search box.

Decizie de ultimă oră a premierului Tudose. Ne afectează pe toți

Grupul de la Guvern întrunit, luni dimineață, de urgență de premierul Mihai Tudose a decis să implementeze sistemul „ALERT”. Sistemul va funcționa pe baza de SMS și va fi primit automat de persoanele, care se află în zona afectată de Avertizarea ANM.

Premierul Mihai Tudose s-a întâlnit luni, la Palatul Victoria, cu reprezentanții operatorilor de telefonie mobilă, ANCOM și STS pentru identificarea celor mai eficiente soluții de avertizare a populației în cazul fenomenelor meteorologice extreme. În urma discuțiilor, premierul a decis să implementeze sistemul „ALERT”.

Aplicația pentru avertizarea populației înaintea situațiilor de risc major – „Sistem Alert” – va fi dezvoltată și implementată de ANCOM, IGSU, STS, în colaborare cu operatorii de telefonie. ‘Sistem Alert’ va funcționa prin transmiterea unor mesaje de alertă specifice transmise abonaților pe telefonul mobil, nu doar printr-un simplu SMS, după modelul celor deja existente și funcționale în alte state europene. Alertele vor fi emise în funcție de situațiile de urgență apărute la nivel regional — fenomene meteo extreme, incendii majore, risc de explozii, alte calamități și situații de risc”, precizează Guvernul.

Soluțiile tehnice vor fi stabilite în cadrul unui grup de lucru constituit din reprezentanți și experți ai entităților menționate, care va avea prima întâlnire luni, la ora 15,00.

În paralel cu implementarea sistemului de alertă va fi demarată o campanie de informare publică și pregătire a populației pentru utilizarea acestui sistem, indică sursa citată.

 

„Noi am vorbit cu ceva vreme în urmă despre necesitatea identificării unor soluții pentru implementarea unui astfel de sistem.”, a spus Carmen Dan.

Președintele Klaus Iohannis a solicitat Guvernului să implementeze de urgență un sistem de avertizare rapidă a cetățenilor în situații de criză, subliniind că furtunile care au lovit cu o violență extremă România în cursul zilei de duminică arată „vulnerabilitățile” și „ineficiența” sistemului de prevenire a populației și reducere a riscului de producere a dezastrelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri