Caută
Close this search box.

Efectele noului război rece: Astronomii nu mai văd asteroizii care ameninţă Terra!

Pe 31 august 2014, astronomii au descoperit un asteroid care se îndrepta spre Pâmânt şi urma să ajungă la noi în câteva zile. Nu mai era timp de intervenţie! Spre norocul nostru, corpul ceresc a trecut razant pe lângă planeta albastră. De ce nu l-a văzut nimeni la timp?

Asteroidul RC, cu un diametru de 20 de metri, a trecut pe deasupra Noii Zeelande, la o altitudine de 40.000 de kilometri – adică foarte aproape, dacă ţinem cont de faptul că centura sateliţilor de telecomunicaţii se află la 36.000 de kilometri…

Corpul ceresc a fost descoperit abia pe 31 august, adică, dacă ar fi venit direct spre Pământ, nu mai era timp de intervenţie, ne ciocneam sigur – efectul impactului find cel al unei bombe atomice de nivelul Hiroshima. Astronautul Edward Tsang „Ed” Lu a descris situaţia ca pe o „ruletă cosmică” şi a susţinut că doar „norocul chior” a salvat umanitatea de un cataclism provocat de asteroid. În mod firesc se pune întrebarea: cum a putut ajunge asteroidul atât de aprope de Terra fără sa fie observat din timp, după ce miliarde de dolari s-au cheltuit până acum pentru sistemul planetar de apărare împotriva dezastrelor cosmice?

”Din cauza conflictului din Ucraina, sistemul interanţional de apărare cosmică a fost pus în pericol. A fost pentru prima dată când nu a mai funcţionat înţelegerea din anii 80 dintre fostul preşedinte american Ronald Regan şi cel sovietic, Leonid Brejnev, care au stabilit că cele două mari puteri vor proteja împreună Terra de pericolele venite din Cosmos, prin schimb de informaţii şi acţiuni conjugate. Lipsă de colaborare care se petrece în acest moment se dovedeşte foarte periculoasă în măsura în care Pământul este pe traictoria unor asteroizi a căror coliziune cu Terra poate produce catastrofe la nivel local sau continental. Din păcate, nimeni nu vorbește despre acest lucru”, ne-a spus general (r) Emil Străinu, doctor în probleme de război geofizic, ameninţări asimetrice şi neconvenţionale.

Cu alte cuvinte, tot sistemul de luptă împotriva asteroizilor este pus acum în paranteză de conflictul dintre ţările care au pus la punct acest sistem, respective SUA şi Rusia.

”Trebuie menţionat aici că în zona Donbas, Ucraina, se află unul din cele mai importante centre de supraveghere optică a spaţiului cosmic din lume. Cine credeţi că mai face observaţii astronomice acolo?” a mai spus generalul Emil Străinu.

Există mai multe variante militare pentru deviarea unui corp ceresc

În deceniile care au trecut, marile puteri au gândit mai multe proiecte de evitare a distrugerii civilizaţiei omeneşti prin ciocnirea cu un corp cosmic. ”Există mai multe variante, unele par chiar năstruşnice. Prima presupunea distrugerea obiectului în spaţiul cosmic prin bombardare. Altă soluţie se referă la devierea corpului ceresc de la traictoria spre Terra prin tractare sau împingere cu o rachetă. O a treia metodă se referă la devierea asteroidului prin intermediul vântului solar, fie prin vopsirea corpului în alb, fie prin ataşarea unor panouri solare. Toate aceste metode necesită însă timp de reacţie, ca atare, apropierea unui corp cosmic periculos trebuie să fie observată cu ani înainte”, ne-a mai spus generalul Străinu.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri