Caută
Close this search box.

Euroalesul Joachim Zeller: „Colegul meu, Daniel Buda, a avut o idee foarte bună“

În perioada 18-20 septembrie, la Cluj-Napoca a avut loc o vizită a delegației Comisiei de Dezvoltare Regională a Parlamentului European. Programul a inclus vizite la centre de cercetare, obiective turistice, dar și la alte proiecte realizate pe fonduri europene.

De asemenea, au avut loc schimburi de opinii între reprezentanții Comisiei REGI și autoritățile publice locale și centrale, dar și cu reprezentanți ai mediului de afaceri români și străini pe teme care țin de legislația europeană și cea națională, precum și de mecanismele și procedurile de accesare a fondurilor europene.

„Daniel Buda, colegul meu de la Comisia REGI, a avut ideea de a trimite o delegație a comisiei noastre în România. Astfel, am avut una dintre cele mai mari delegații ale comisiei REGI. Nu am venit întâmplător în România. Din punctul de vedere al politicii de coeziune, România este un stat important pentru noi, deoarece pe noi ne interesează cum se folosesc fondurile europene; dorim ca ele să fie folosite pentru creștere și pentru ocuparea forței de muncă. În ultima vreme am văzut că procesul de absorbție a fondurilor structurale a devenit din ce în ce mai lent, au existat foarte multe întârzieri. Iată că suntem în cel de-al patrulea an al noii perioade de programare și rata de accesare a banilor prin programe și proiecte noi pe noua perioadă a fost în ultimii 3-4 ani foarte lentă. Văd că acum începe din nou să se accelereze, dar adevărul e că ne apropiem de sfârșitul perioadei de programare, următoarea perioadă de programare începe în 2020. România primește în această perioadă de programare circa 30 de miliarde de euro, care reprezintă 2% din PIB și este mult pentru România. Dacă vedem că o mare parte din această sumă nu este absorbită sau că au existat dificultăți, atunci evident că acest lucru va avea o influență asupra discuțiilor prin care se încearcă să se decidă cum se continuă politica de coeziune. De aceea, am discutat și cu doamna comisar, care este româncă, și cu miniștri, care mi-au promis cu toții că procesul de absorbție și de punere în aplicare a proiectelor finanțate din fonduri va începe și se va accelera, astfel încât să se mai atingă obiective în această perioadă de programare“, a afirmat Joachim Zeller, vicepreşedintele Comisiei REGI.

„Una dintre prioritățile de dezvoltare a polului de creștere Cluj-Napoca o constituie îmbunătățirea dezvoltării economiei regionale prin creșterea competitivității și a inovării și prin încurajarea și dezvoltarea mediului antreprenorial, prin realizarea de proiecte care au ca obiectiv investițiile în structuri de sprijinire a afacerilor, realizate inclusiv cu ajutorul fondurilor europene. Alături de colegii din Comisia de Dezvoltare Regională din Parlamentul European am vizitat astăzi 2 obiective extrem de importante pentru Cluj-Napoca și anume Centrul Regional de Excelență în Industrii Creative și Centrul TEAM de sprijinirea a afacerilor care au fost finanțate prin Programul Operațional Regional 2007-2013. Domnul primar Emil Boc, alături de domnul viceprimar Dan Tarcea, de managerul de proiect Ovidiu Cîmpean și de directorul Cluj Innovation Park, Alexandru Coroian, ne-au explicat detaliile tehnice și nu numai cu privire la acest proiect integrat. Prima lucrare este în valoare de 58,4 milioane de lei și vizează crearea și dezvoltarea unei structuri de sprijinire a afacerilor în vederea dezvoltării sectorului IMM, în special a firmelor care activează în domeniul industriilor creative. Beneficiarii proiectului sunt 26 de companii din care 18 microintreprinderi și întreprinderi mici, 6 mijlocii și 2 mari iar numărul total al locurilor de muncă va fi de peste 140. Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative este o structură unică la nivelul regiunii Nord Vest datorită complexității și diversității facilităților și serviciilor oferite companiilor gazdă, a proiectării întregii structuri pentru sector de nișă, foarte dinamic, cel al industriilor creative, precum și producerea unui efect de cluster care va permite creșterea competitivității. Centrul TEAM de sprijinire a afacerilor este un proiect în valoare de peste 37,4 milioane lei și vizează crearea unui centru de afaceri în vederea stimulării apariției de noi locuri de muncă și dezvoltării durabile a mediului de afaceri clujean prin atragerea a cel puțin 13 firme din cadrul Centrului TEAM în 2 ani de la finalizarea proiectului, scăderea numărului de șomeri din zonă și crearea a cel puțin 109 locuri de mincă. Îi mulțumesc domnului primar Emil Boc și întregii sale echipe pentru amabilitatea de a prezenta membrilor delegației cele 2 proiecte cât și provocările întâmpinate în implementarea acestora. Clujul în mod cert este un exemplu de dezvoltare nu doar în materie de inovare și creativitate ci și în multe alte domenii și mă bucur că am reușit să le arăt colegilor mei din Parlamentul European toate aceste realizări ale administrației clujene în beneficiul cetățenilor“, a afirmat Daniel Buda.

„Alături de colegii mei din Comisia de Dezvoltare Regională din Parlamentul European am vizitat în cursul zilei de ieri Salina Turda, un obiectiv strategic al Transilvaniei și României, recunoscut la nivel internațional prin numărul mare de turiști pe care anual îi găzduiește. A fost important pentru delegație să viziteze Salina Turda pentru a vedea impactul accesării fondurilor europene pentru modernizarea locației în vederea creșterii atractivității turistice și pentru a observa beneficiile pe care obiectivul le generează pentru întreaga comunitate. Salina Turda a fost amenajată în anul 2010 pentru includerea în circuitul turistic, prin fonduri PHARE în valoare de 5,8 milioane de euro iar de atunci și până în prezent peste 3 milioane de turiști i-au trecut pragul din care peste 600.000 doar în anul 2016. În acest an a fost demart proiectul „Dezvoltarea turistica a Salinei Turda prin amendajarea Minei Iosif și prin modernizarea bazei de tratament” proiect prin care se dorește accesarea de fonduri europene în valoare de 7 milioane de euro și care urmărește creșterea notorietății Salinei Turda ca destinație pentru turismul de agrement dar și pentru turismul de sănătate și implicit dublarea anuală a numărului de turiști. O felicit sincer pe doamna director Simona Baciu pentru modul exemplar în care manageriază acest obiectiv și pentru viziunea domniei sale în ceea ce privește creșterea și mai mare a vizibilității Salinei pe plan internațional. Salina Turda este un exemplu de proiect de succes implementat prin fonduri europene. În cadrul vizitei, și primarul Municipiului Turda, domnul Cristian Matei a prezentat membrilor Comisiei proiectele prezente și viitoare implementate sau care urmează a fi inplementate în Turda prin fonduri europene“, a concluzionat Daniel Buda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri