Caută
Close this search box.

Expert rus: Rusia și NATO nu fac nimic pentru noi măsuri de consolidare a încrederii

Relațiile dintre Alianța Nord-Atlantică și Rusia se vor înrăutăți în anii următori, consideră expertul rus Aleksei Fenenko, profesor asociat pe probleme de securitate la Facultatea de Politică Internațională a Universității de Stat din Moscova, într-o declarație făcută vineri pentru RIA Novosti, preluată de Agerpres.

În opinia sa, declarația secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit căruia Alianța va căuta să îmbunătățească relațiile cu Rusia nu este decât un slogan.

Într-un interviu pentru RIA Novosti, Jens Stoltenberg a afirmat anterior că NATO va continua să aspire la îmbunătățirea relațiilor cu Rusia, dar cu toate acestea va ține cont de situația legată de Ucraina.

„Este doar un slogan al lui Stoltenberg și nimic mai mult, deoarece până acum această dorință nu a fost însoțită și de măsuri practice. La ora actuală există trei probleme în relațiile dintre Rusia și NATO care necesită o rezolvare imediată. Prima vizează soarta Actului fondator Rusia-NATO. În mod oficial, acesta a încetat să mai funcționeze din 27 mai 2017 și nu a existat nicio procedură pentru prelungirea sa automată”, a subliniat Aleksei Fenenko.

„Noi nici până acum nu știm dacă el funcționează sau nu”, a adăugat acesta. „În al doilea rând este vorba de inițiativa Rusiei privind siguranța zborurilor în zona mărilor Baltică și Neagră. Din nou, nimic nu este clar. Al treilea aspect — nu există niciun fel de negocieri privind măsurile de consolidare a încrederii”, a specificat interlocutorul agenției ruse de presă.

Dimpotrivă, expertul citat prezice o deteriorare a relațiilor dintre NATO și Federația Rusă în anii următori. „Personal cred că în timpul apropiat relațiile dintre Rusia și Alianța Nord-Atlantică s-ar putea deteriora brusc. Nu exclud că ar putea să apară un conflict militar limitat între noi. Există câteva puncte nevralgice: Transnistria, zona Mării Baltice. Nu exclud nici direcția georgiană, dacă NATO va încerca din nou să joace cartea georgiană. Acesta poate fi un conflict serios limitat într-un anumit teatru de operațiuni militare”, a afirmat expertul, citat de RIA Novosti.

NATO a decis în aprilie 2014 să-și suspende cooperarea militară și civilă cu Rusia, ca răspuns la anexarea Crimeii, dar dialogul în cadrul Consiliului NATO-Rusia a fost menținut.

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri