Caută
Close this search box.

Greșeli de guvernare

Săptămâna aceasta a debutat cu primele efecte ale proastei gestionări economice. Carburanții s-au scumpit, prețul gazelor crește vertiginos, ROBOR-ul explodează, iar valoarea leului scade. Cam așa arată guvernarea lui Tudose, după doar câteva luni de la instalarea lui la Palatul Victoria.

Ce s-a întâmplat concret? Benzinarii au scumpit carburanții, transferând integral creșterea accizelor în buzunarul consumatorului. Jecmăneală ca la interlopi pentru că, în modul acesta, acciza este inclusă în preț și automat iei și un TVA mai mare. Pe înțelesul tuturor, Guvernul își acoperă deficitul bugetar (după mărirea salariilor la stat) direct de la șoferi și nu umblă la profitul companiilor, pentru a-și deranja propriile afaceri. În cazul în care companiile ar fi decis să internalizeze întreaga majorare de costuri impusă de creșterea accizelor, statul n-ar mai fi încasat taxa pe valoare adăugată (TVA) aferentă majorării de accize, ci numai acciza suplimentară. Iar pierderile la buget ar fi fost considerabile.

”Eu n-am văzut nicio scumpire la carburanți”, a fost declarație halucinantă a lui Călin Popescu Tăriceanu, partenerul de guvernare a PSD-ului și unul dintre cei mai ridicoli politicieni contemporani. Ridicolul și l-a creat singur prin faptul că și-a trădat partidul care l-a creditat, PNL, dar și prin remarcile nepotrivite din spațiul public, care de cele mai multe ori nu au nicio legătură cu realitatea.

De la Mișa, de la Finanțe, de care nu a auzit până la numirea lui în Guvern, prea mari rezultate nu se întrevăd. Ce să te aștepți de la un personaj care a dezvăluit, chiar la instalarea în funcție, secretul lui Dragnea, acela de a naționaliza pilonul doi de pensii. L-a luat gura pe dinainte, chiar dacă șefii săi s-au înghesuit la dezmințiri, iar prețul l-am plătit tot noi: bursa s-a prăbușit, cursul de schimb a luat-o razna, mediul de afaceri a intrat în alertă. Însă tot Dragnea a fost cel care l-a mângâit pe cap, protector: ”nu are experiență politică”.

În același timp, credibilitatea Executivului se duce pe apa Dâmbovitei. Vicepremierul Sevil Shhaideh și ministrul Rovana Plumb sunt cercetate penal, iar PSD-ul a făcut scut în jurul lor, arătându-și încă o dată ostilitatea împotriva justiției.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri