Caută
Close this search box.

Grivița 53 – Primul teatru construit împreună !

Proiectul arhitectural Grivița 53 – Primul teatru construit împreună a fost recompensat ieri, 28 septembrie 2017, cu Acknowledgement Prize 2017, la Gala LafargeHolcim Awards, considerată drept cea mai importantă competiție de arhitectură și design sustenabil din lume. Anul acesta, au participat aproximativ 5.100 de proiecte din toată lumea, dintre care doar 7 au fost recompensate cu un trofeu, iar cel primit de Grivița 53 este primul premiu pe care România îl câștigă în istoria acestui concurs.

Juriul competiției a fost format din 9 dintre cele mai importante personalități din industrie: arhitecți, constructori, experți în domeniu.

Decernarea premiilor LafargeHolcim Awards a avut loc pe 28 septembrie 2017, la MUCEM, la Marsilia, Franţa

Premiul câștigat constă  într-o recompensă financiară de 20.000 dolari, şi are importanţă în  recunoașterea internațională a proiectului. LafargeHolcim Awards promovează și recompensează sustenabilitatea socială și de mediu în construcții din 2003.

„Acest premiu demonstrează sustenabilitatea proiectului și încrederea pe care ne-o acordă profesioniști din liga întâi. Poate că acum vom primi sprijinul de care avem nevoie pentru a face rost de suma necesară construcției și pentru a duce la bun sfârșit această poveste”, a declarat Chris Simion – Mercurian, inițiatoarea proiectului Grivița 53.

G53 – Primul teatru construit împreună este inițiativa regizoarei Chris Simion- Mercurian, care a vândut casa bunicii  și, cu banii obţinuţi a cumpărat terenul din Calea Griviței 53, locul unde se va construi teatrul. Primul om care a încurajat-o a fost soțul și partenerul ei, Tiberiu Mercurian, li s-a alăturat arhitectul Codrin Trițescu, care a confirmat că povestea pare o nebunie, dar… este posibilă. Mai mult decât atât, arhitectul a realizat planul de arhitectură pro bono și a creat în Calea Griviței 53 mai mult decât un teatru, a propus un hub cultural în care să se îmbine arhitectura cartierului cu o linie nouă, modernă.

La acest demers s-au alăturat personalități care girează cu performanța lor, unicitatea și performanța proiectului construcției primului teatru privat după 71 de ani. În 1946, inginerul constructor Liviu Ciulei a dus la bun sfârșit un proiect similar, pe care l-a dedicat fiului său, regizorul Liviu Ciulei.

Pentru ca totul să fie transparent, Chris Simion – Mercurian a înființat Asociația Culturală „Grivița 53” prin care se desfășoară campania de strângere de fonduri și a donat acestei asociații terenul în valoare de 200.000 Euro, pe care urmează să se ridice clădirea. Mai mult decât atât, în statutul Asociației există un articol care stipulează că destinația culturală a imobilului nu va putea fi schimbată niciodată.

Campania de strângere de fonduri pentru G53 a fost demarată, anul acesta  în luna aprilie  Până înprezent, s-au strâns (bani și servicii) aproximativ 100.000 Euro. G53 îți dă șansa de a fi parte din această poveste. Poți cumpăra cărămizi, ferestre, scaune, uși, pereți, iar numele tău va fi inscripționat și va rămâne martor al acestei povești peste generații. În aprilie 2018 echipa G53 își dorește să deschidă șantierul. Mai trebuie strânsă suma de 400.000 Euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri