Caută
Close this search box.

Întâlnire la nivel înalt între SUA, Japonia și Coreea de Sud, săptămâna viitoare

Președintele american, Donald Trump, se va întâlni joi cu omologii săi din Japonia și Coreea de Sud. Amenințarea reprezentată de Coreea de Nord i-a determinat pe cei trei lideri să se reunească în cadrul unei ședințe tête-à-tête, a anunțat vineri Casa Albă, potrivit AFP.

În fața amenințărilor constante venite din partea Coreei de Nord, „este vital ca toate națiunile să coopereze pentru a face tot ceea ce le stă în putință pentru a rezolva această problemă”, a declarant vineri HR McMaster, consilierul pentru securitate națională al președintelui Donald Trump.

Într-o conferință de presă susținută la Casa Albă, consilierul președintelui SUA, le-a transmis jurnaliștilor că „există o opțiune militară”, dar nu aceasta este soluția preferată de administrația americană.” HR McMaster va participa săptămâna viitoare la New York la Adunarea Generală a ONU.

ONU au votat luni în unanimitate cea de-a opta serie de sancțiuni contra Phenianului, printre care interzicerea exporturilor de textile și reducerea aprovizionării cu petrol, care au început să stranguleze economia nord-coreeană. Măsurile sunt sprijinite de administrația de la Washington, care crede în eficacitatea soluției găsite.

Donald Trump: Regimul din Coreea de Nord este de un dispreț absolut

Într-o vizită în baza militară Andrews (Maryland) și în fața soldaților din Forțele Aeriene, Trump a asigurat că guvernul său va apăra poporul american de orice amenințare.
„SUA și aliații noștri nu vom fi niciodată intimidați, ne vom apăra poporul, națiunile noastre și civilizația noastră de toți cei care îndrăznesc să ne amenințe modul de viață, și aici includ regimul din Coreea de Nord, care a demonstrat încă o dată un dispreț absolut față de vecinii săi și față de comunitatea globală”, a spus Trump.
Liderul de la Casa Albă a subliniat, după ce a vizitat baza militară, că este „mai sigur ca niciodată” că opțiunile SUA pentru a face față amenințării nord-coreene sunt deopotrivă „eficiente și copleșitoare”.

Ulterior, a venit și replica lui Kim Jong-Un, difuzată de agenția oficială de presă KCNA.
„Scopul final este să stabilim un echilibru de forțe cu SUA și să facem în așa fel încât conducătorii americani să nu mai îndrăznească să vorbească de o opțiune militară contra Republicii Populare Democrate Coreene”, a spus Kim Jong-Un.

El a apreciat că lansarea de vineri dimineața a rachetei care a survolat Japonia, a fost un succes și a permis creșterea „capacităților nucleare militare” ale țării sale.
„Aproape ne-am atins obiectivul (arma nucleară—n.r.)”, a susținut liderul nord-coreean. „Trebuie să arătăm limpede acestor mari puteri naționaliste cum țara noastră și-a atins obiectivul de a dispune de arma nucleară, și asta în ciuda sancțiunilor nelimitate și a blocadei lor”, a insistat Kim Jong-Un.

Consiliul de Securitate al ONU a „condamnat ferm” vineri ultimul tir nord-coreean de rachetă care a survolat Japonia, pe care l-a calificat ca „extrem de provocator”. Este vorba de „acțiuni scandaloase”, potrivit Consiliului, care cere Coreei de Nord oprirea imediată a acestora.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri