Caută
Close this search box.

Iohannis: Shhaideh şi Plumb ar fi trebuit să demisioneze. E nevoie de implicare civică

Preşedintele Klaus Iohannis doreşte o implicare civică maximă din partea celor care-și doresc un stat de drept. Iohannis a afirmat că Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb ar fi trebuit să demisioneze din funcţiile ministeriale deţinute sau să fie retrase, nu ca PSD să facă scut în jurul acestora.

„E nevoie de o implicare civică maximă, e nevoie ca toți cei care doresc o Românie stat de drept și vor o justiție independentă să-și spună opinia. Nu doresc prin asta în nici un fel să se creeze impresia că vreau să chem oamenii să protesteze sau să apară divergențe majore, dar o societate sănătoasă e obligată să discute public aceste chestiuni pentru că ele ne afectează pe toți”

”Cred că vă amintiţi de poziţiile mele pe care le-am avut în ocazii similare şi, din nefericire, au fost câteva astfel de ocazii. Eu vreau să cred că România este o ţară care întăreşte statul de drept, iar într-un stat de drept, persoane urmărite penal, judecate penal şi condamnate penal nu trebuie să fie în conducerea statului. Da, doamnele ministru trebuiau, în varianta optimală, să demisioneze. A doua variantă democratică, trebuiau să fie retrase. Faptul că PSD face scut în jurul doamnelor ministru nu este de bun augur.

Nu mă antepronunţ prin această afirmaţie şi nu cunosc detaliile din dosar şi nu este treaba mea. Îmi doresc foarte mult să avem un guvern care nu este supus unor suspiciuni, un guvern care acţionează pentru România şi pentru români.

Nu ştiu dacă doamnele sunt vinovate sau nevinovate. Nici nu e treaba mea şi nu este nici treaba PSD să stabilească acest lucru. Vinovăţia se stabileşte de către judecători”, a a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis spune că are nemulțumiri față de propunerile de modificare a legilor Justiției. Două dintre ele sunt scoaterea președintelui din procesul de numire a procurorilor șefi și trecerea Inspecției Judiciare de la CSM la Ministerul Justiției.

„Personal m-am exprimat față de această intenție a așa-zisei reforme a legilor justiției și mi-am exprimat opinia că multe puncte de acolo mi se par eronate și abordările greșite. Două lucruri mă îngrijorează foarte mult.

Președintele României- și nu vorbesc doar de persoana Klaus Iohannis- e garantul că lupta anticoprupție nu este subjugată politic.

A doua chestiune care se dorește e propunerea ca Inspecția Judiciară să nu mai fie subordonată CSM, ci să fie subordonată Ministerului Justiției, care este un organism eminamente politic. Guvernul e unul politic și subordonarea Inspecției Judiciare unui ministru aduce cu ea riscul unei presiuni politice asupra Inspecției Judiciare”, a precizat Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri