Caută
Close this search box.

Kim Jong-un: Suntem aproape de a obține arma nucleară! Donald Trump, amenință

Consiliul de Securitate al ONU a condamnat în unanimitate testul balistic de vineri al Coreei de Nord, când o rachetă a trecut peste nordul Japoniei. Cei 15 membri ai forului au spus, într-un comunicat comun, că gestul regimului de la Phenian a fost unul extrem de provocator. Dar Coreea de Nord pare că ignoră criticile internaţionale.

La doar câteva ore după mesajul de la ONU, Kim Jong-un a declarat că ţara sa este aproape de a obţine o armă nucleară. În plus, dictatorul a anunţat şi care este obiectivul regimului său: să ajungă la un echilibru de forţe cu Statele Unite.

Și tot ca reacţie la testul nord-coreean de ieri, Donald Trump a vorbit încă o dată despre opţiunea militară pentru soluţionarea crizei: „Ne vom apăra poporul, naţiunea şi civilizaţia de toţi cei care îndrăznesc să ne ameninţe modul de viaţă. Asta include şi regimul nord-coreean. Sunt mai încrezător ca niciodată că opţiunile noastre pentru a răspunde la această ameninţare sunt atât eficiente, cât şi zdrobitoare”, a afirmat liderul de la Casa Albă.

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a afirmat sâmbătă că se apropie de deţinerea armei nucleare, iar obiectivul Phenianului este „un echilibru de forţe” cu Statele Unite, o nouă provocare după ce ONU a condamnat ferm ultimul tir de rachetă nord-coreean, relatează AFP, preluată de News.ro.

„Scopul final este (…) să facem aşa încât liderii americani nici măcar să nu îndrăznească să se mai gândească la o opţiune militară împotriva Republicii Populare Democratice Coreea”, a insistat numărul unu nord-coreean, citat de agenţia oficială KCNA. Prin această declarație, comentează AFP, el pare să nu ia în seamă comunicatul Consiliului de Securitate al ONU de vineri după-amiaza.

Reacţionând faţă de un tir cu rachetă cu rază medie de acţiune, efectuat de Phenian vineri dimineața, Consiliul s-a reunit de urgenţă vineri după-amiaza, la New York, cu uşile închise. Comunicatul final denunţă clar „acte scandaloase” şi „extrem de provocatoare” ale Coreei de Nord, căreia îi cere să le „oprească imediat”.

Kim exclude însă orice posibilitate de a-şi întrerupe programele balistic şi nuclear. Liderul nord-coreean a apreciat că tirul rachetei de tip Hwasong-12, de vineri dimineaţa, a fost un succes şi a promis să sporească „capacităţile nucleare militare” ale ţării sale izolate.

„Coreea de Nord a demonstrat că poate atinge Guamul”

În opinia lui David Wright, un fizician de la asociaţia Union of Concerned Scientists, „Coreea de Nord a demonstrat că poate să atingă Guamul (unde Washingtonul deţine instaaţii militare strategice) cu una dintre rachetele ei, chiar dacă încărcătura (rachetei) nu este cunoscută” şi nici precizia acesteia.

„Nordul transmite următorul mesaj: «nu tremurăm în faţa niciunei sancţiuni, iar ameninţările noastre nu sunt cuvinte goale”, a declarat pentru AFP Yang Moo-Jin, de la Universitatea pentru studii nord-coreene de la Seul.

„Aproape ne-am atins scopul (arma nucleară)”, a insistat Kim, citat de agenția oficială KCNA. „Ar trebui să le arătăm clar acestor mari puteri naţionaliste cum şi-a atins ţara noastră obiectivul de a dispune de arma nucleară, iar asta în pofida sancţiunilor lor nelimitate şi blocadei lor”.

În urma ultimului test nuclear de la 3 septembrie – o bombă cu hidrogen suficient de miniaturizată cât să fie pusă într-o rachetă, potrivit Phenianului –  Consiliul de Securitate al ONU a adoptat în unanimitate a opta serie de sancţiuni economice impuse Coreei de Nord. De această dată, comunitatea internaţională a optat pentru o limitare a exporturilor de petrol şi a produselor rafinate către Nordul peninsulei şi interzicerea achiziţionării de textile nord-coreene.

Însă nimic nu pare să-l calmeze pe liderul nord-coreean, hotărât mai mult ca niciodată să se doteze cu arma nucleară.

De la începutul verii, tensiunile între comunitatea internaţională şi Coreea de Nord au cunoscut mai multe perioade de vârf.

Preşedinţii rus Vladimir Putin şi francez Emmanuel Macron au îndemnat vineri la „negocieri directe” cu Phenianul, pentru a pune capăt supralicitărilor. Potrivit Kremlinului, cei doi lideri s-au pus de acord, într-o convorbire la telefon, asupra „necesităţii de a rezolva această situaţie extrem de complicată exclusiv prin mijloace politice şi diplomatice”.

Discuţiile între Phenian şi cele cinci mari puteri – Statele Unite, China, Japonia, Rusia şi Coreea de Sud – lansate în 2003 sunt blocate din 2008.

În cursul Adunării Generale a ONU, care se desfășoară săptămâna viitoare la New York, preşedintele american Donald Trump urmează să discute, joi, despre Coreea de Nord, cu aliaţii săi sud-coreean şi japonez. Însă, fără să aştepte, Trump a avertizat din nou Coreea de Nord, vineri, dând asigurări că Statele Unite dispun de opţiuni militare „puternice” cu care să răspundă „dispreţului” Phenianului „la adresa vecinilor săi şi comunităţii internaţionale”.

În urma tirurilor nord-coreene din iulie, când două rachete balistice intercontinentale (ICBM) au părut să aibă în raza lor de acţiune o bună parte a continentului american, Donald Trump a ameninţat cu „focul şi furia”. Phenianul a replicat promiţând să tragă patru rachete în apropiere de Insula Guam, un teritoriu american din Pacific.

Şeful diplomaţiei americane Rex Tillerson a îndemnat, joi, China şi Rusia, principalele susţinătoare economice ale Phenianului, să exercite presiuni „din proprie iniţiativă” asupra regmului stalinist.

Beijingul, care a condamnat tirul şi a îndemnat la reţinere, a tratat în mod egal Phenianul şi Washingtonul , catalogând drept „iresponsabile” criticile americane.

„Miezul problemei este opoziţia dintre Coreea de Nord şi Statele Unite (…). China nu se află la originea escaladării tensiunilor”, a declarat o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei chineze, Hua Chunying.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri