Caută
Close this search box.

Klaus Iohannis, la ONU: “Atentatele teroriste adâncesc sentimentul de insecuritate.” Cum crede președintele României că poate fi combătut terorismul

Educația și asigurarea prosperității sunt metodele prin care acțiunile teroriste pot fi stopate. Sunt concluziile reieșite din discursurile susținute miercuri la New York de președintele României. Klaus Iohannis a vorbit la cea de-a zecea sesiune plenară a Adunării Generale ONU, dar și la o dezbatere pe tema „Educație pentru Pace”, organizată de România la sediul organizației. Președintele Klaus Iohannis a accentuat că asigurarea prosperității este cea mai eficientă cale de prevenire a instabilității și crizelor. Șeful de stat este de părere că în centrul preocupărilor fiecărui lider responsabil trebuind să se afle în primul rând oamenii.

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut miercuri un discurs în cadrul dezbaterilor politice la nivel înalt de la Adunarea Generală ONU, desfășurată la New York. Discursul președintelui a deschis a zecea sesiune plenară și a atins un subiect fierbinte: terorismul.

“Tensiunile asupra identității culturale și credinței sunt în creștere, chiar și în societățile deschise și tolerante. Atentatele teroriste adâncesc sentimentul de insecuritate. Este evident că nicio altă cale nu este mai potrivită decât multilateralismul în identificarea unor soluții viabile pentru actualele provocări la nivel mondial.”, a spus Klaus Iohannis în discursul său.

Iohannis a făcut referire și la conflictele prelungite din vecinătatea apropiată a României, care pun în pericol securitatea regiunii Mării Negre. Șeful de stat a evidențiat importanța cooperării regionale și a măsurilor de creștere a încrederii. În acest context, Iohannis a amintit rezoluția adoptată în 2005 de către Consiliul de Securitate ale ONU, la inițiativa țării noastre, privind întărirea cooperării ONU cu organizațiile regionale și subregionale.

Președintele Klaus Iohannis a exprimat angajamentul României de a contribui substanțial la activitatea Consiliului de Securitate al ONU, prin deținerea unui nou mandat de membru nepermanent al acestui organism în perioada 2020-2021, în cazul finalizării cu succes a campaniei de promovare a candidaturii.

România i-a provocat pe oficialii prezenți la New York să dezbată tema “Educația pentru Pace”

Intervenția susținută în cadrul evenimentului la nivel înalt „Promoting Peace for Education. Making Education for Peace”, organizat de România

În aceeași zi, președintele țării a participat la evenimentul privind Educația pentru Pace, organizat de România la sediul Organizației Națiunilor Unite. În discursul de deschidere a evenimentului, Iohannis a subliniat importanța pe care o are educarea tinerilor în spiritul păcii, toleranței și respectului față de diversitate în prevenirea radicalizării acestora și a conflictelor.

Președintele Klaus Iohannis a dat ca exemplu câteva inițiative derulate în mandatul său, precum „România Educată” și „Capitala Tineretului din România”. Programele naționale și-au propus să genereze un model nou de relaționare a autorităților locale cu reprezentanții asociațiilor tinerilor și cu comunitatea. Președintele României a dat asigurări că problematica educației pentru pace va ocupa un loc central și în mandatul țării noastre de membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU, în perioada 2020-2021.

Inițiativa României și a Președintelui Klaus Iohannis de organizare a acestei dezbateri a fost salutată de participanți. Alături de Președintele României, au mai avut intervenții Prim-Ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, Directorul General al UNESCO, Irina Bokova, rectorii Universității ONU, David M. Malone, și SNSPA, Remus Pricopie, fostul ministru al Educației al Republicii Islamice Afganistan și consilier prezidențial pentru securitate națională, Haneef Atmar, precum și Secretarul General al UN Youth România, Valentin Florea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri