Caută
Close this search box.

Kurzii din Irak vor organiza luni referendumul pentru independență, cu toate amenințările Bagdadului

Kurzii irakieni vor organiza luni referendumul de independență „oricare ar fi riscul și prețul” și în ciuda amenințărilor cu represalii din partea guvernului irakian și a țărilor vecine, transmite AFP, preluat de Agerpres.

„Parteneriatul a eșuat cu Bagdadul și nu îl vom relua. Am ajuns la convingerea că independența ne va permite să nu repetăm tragediile trecutului”, a declarat președintele regiunii autonome a Kurdistanului irakian, Masoud Barzani, într-o conferință de presă susținută duminică.

El a subliniat totodată că o victorie a lui „da” nu ar reprezenta decât începutul „unui lung proces”.

Intervenind de la Bagdad într-un discurs pronunțat simultan cu desfășurarea conferinței de presă a liderului kurd, prim-ministrul irakian, Haider al-Abadi, a criticat puternic această alegere.

„A lua o decizie unilaterală afectând unitatea Irakului și securitatea sa, precum și a regiunii, cu un referendum de separare este împotriva Constituției și a păcii civile”, a spus acesta, promițând adoptarea „măsurilor necesare” pentru menținerea unității Irakului.

În cursul serii de duminică, guvernul irakian a cerut „țărilor vecine și lumii să nu discute decât cu el pe tema petrolului și pe cea a frontierelor”, a informat media de stat de la Bagdad.

O amenințare abia voalată pentru Kurdistan, ale cărui venituri principale sunt bazate pe aurul negru, notează AFP.

Această regiune produce în medie 600.000 de barili pe zi, dintre care 550.000 sunt exportați via Ceyhan în Turcia. Dacă Ankara, care se opune de asemenea organizării referendumului, decide să nu mai permită trecerea, aceasta ar putea provoca sufocarea economică a Erbilului.

În cursul acestei duminici, Iranul a luat o primă măsură de retorsiune, interzicând toate zborurile cu Kurdistanul irakian, la solicitarea Bagdadului.

Referendumul este prevăzut să aibă loc luni în Kurdistan și în zonele disputate între Erbil și Bagdad, inclusiv provincia bogată în petrol Kirkuk, mixtă din punct de vedere etnic. Aceste zone se află acum sub control militar kurd.

Bagdadul se opune vehement referendumului, pe care îl consideră unilateral și neconstituțional.

Referendumul i-a alarmat și pe vecinii Irakului — Turcia, Iran și Siria — care se tem că minoritățile kurde de pe teritoriul lor ar putea fi încurajate să se separe.

Turcia a avertizat că ar putea impune sancțiuni Kurdistanului în legătură cu referendumul. ”Măsurile pe care noi le vom lua vor avea dimensiuni în plan diplomatic, politic, economic și al securității”, a declarat premierul turc Binali Yidirim presei sâmbătă, în cursul unei deplasări la Kirsehir, în centrul Turciei, potrivit AFP.

ONU a avertizat în legătură cu ”efectul potențial destabilizator” al referendumului, în timp ce SUA consideră că votul ar putea alimenta revolta în regiune și ar putea distrage atenția de la operațiunile în curs de desfășurare împotriva grupării Stat Islamic în Irak și Siria.

Masoud Barzani le-a transmis vineri kurzilor să fie gata ”de a plăti orice preț” pentru independența dorită de mult timp.

Aspirațiile kurzilor de separare de Irak datează încă de la începutul sec. al XX-lea, dar, după invazia americană în Irak, în 2003, care a dus la înlăturarea lui Saddam Hussein de la putere, apelurile la independența kurzilor au luat avânt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri