Caută
Close this search box.

LIVE VIDEO Irma lovește Florida: Peste 35.000 de români, în calea intemperiilor. Celulă de criză la MAE

Ochiul uraganului Irma a ajuns duminică pe insula Florida Keys şi se apropie de Peninsula Florida, iar până acum a făcut deja trei victime. În Florida locuiesc şi aproximativ 35.000 de români, iar Ministerul român de Externe a activat Celula de criză.

Peste 127.000 de oameni din Florida s-au refugiat în cele peste 500 de adăposturi puse la dispoziţie de stat. Agenţia de management a situaţiilor de urgenţă nu a precizat ce adăposturi sunt mai aglomerate.

Între timp, companiile de distribuţie a energiei electrice au avertizat că milioane de oameni ar putea rămâne fără curent din cauza uraganului. Deja, peste 1,3 milioane de clienţi din Florida nu au electricitate.

Uraganul Irma a făcut deja o victimă la Florida Keys şi două în partea continentală a Floridei, au anunţat duminică autorităţile, citate de Associated Press.

Un bărbat a murit după ce camioneta sa a fost luată de vânt şi izbită într-un copac la Florida Keys, potrivit News.ro.

Alte două persoane şi-au pierdut viaţa într-un accident rutier provocat pe continent de ploaia şi vântul aduse de uraganul Irma, a anunţat poliţia din Florida. Accidentul a avut loc duminică dimineaţă, în comitatul Hardee, la sud-est de Tampa.

La Miami, o macara s-a prăbuşit din cauza vântului puternic, au anunţat autorităţile. Nu este clar dacă a provocat pagube sau victime.

Preşedintele Donald Trump a discutat cu guvernatorii de Alabama, Georgia, Carolina de Sud şi Tennessee, care ar putea fi afectate de furtună.

Trump a declarat într-un mesaj înregistrat că Irma este “o furtună cu un potenţial distructiv absolut istoric” şi a îndemnat populaţia să asculte recomandările Guvernului şi forţelor de ordine.

Potrivit meteorologilor americani, Irma va provoca “inundaţii pe mai multe sute de kilometri de coastă, din cauza mareei cu potenţial de a provoca victime”.

„Vă poate acoperi casa (…). Nu veţi supravieţui creşterii nivelului apei”, a insistat guvernatorul Rick Scott.

În mai multe oraşe au fost introduse restricţii de circulaţie începând de sâmbătă seara, pentru a reduce numărul de victime şi a evita jafurile.

Zeci de mii de români se află în calea uraganului. MAE a activat celula de criză

Ministerul român de Externe a anunţat că a activat celula de criză, din dispoziţia ministrului Afacerilor Externe, pentru coordonarea intervenţiilor misiunilor diplomatice din zona afectată de uraganul Irma.

Totodată, misiunile diplomatice continuă şi demersurile de identificare a tuturor cetăţenilor români aflaţi în zona afectată, iar prin intermediul Centrului de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate, menţin permanent legătura cu rudele acestora.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri