Caută
Close this search box.

Matematica uraganului Irma. Zero locuitori în Barbuda, pentru prima dată în 300 de ani

Pentru prima dată în câteva secole nu mai există nici urmă de locuitor pe insula Barbuda, din Caraibe. Uraganul Irma nu doar a devastat insula, dar a și transformat-o într-un loc nelocuibil. Deși insula este în continuare un petec de pământ pe hartă, vechiul stil de viață al insulei a devenit istorie. Un reportaj al CNN face o scurtă trecere în revistă a daunelor produse de uraganul Irma pentru destinația care a fost casă pentru rezidenți și o oază de liniște pentru turiști. Înaintea catastrofei naturale, pentru insula Barbuda turismul reprezenta aproape 60% din PIB.

Antigua și Barbuda, situate la sud-est de Puerto Rico și unde se întâlnesc Oceanul Atlantic și Marea Caraibilor – a devenit stat suveran în comunitatea britanică în 1981. Populația sa în luna iulie a aceluiași an a fost estimată la 94.731, cu 97% pe insula Antigua, potrivit CIA World Factbook.

Este un dezastru umanitar„, a declarat Ronald Sanders, ambasadorul insulelor Antigua și Barbuda în Statele Unite, pentru Public Radio International. „Pentru prima dată în 300 de ani, nu există o singură persoană vie pe insula Barbuda. O civilizație care a existat pe acea insulă pentru aproape, peste 300 de ani a dispărut.”, mai declară Sanders.

Când furtuna a lovit, Antigua a suferit pagube minime, dar a distrus infrastructura Barbudei. Drept urmare a fost declarată stare de urgență, iar rezidenții au fost evacuați pe insula vecină. Aproximativ 1.700 de persoane au fost evacuate din Barbuda în Antigua, iar unii dintre ei au mers în insula vecină din proprie inițiativă.

Am încercat să facem condiții de locuit cât se poate de bune în aceste împrejurări. Din fericire, am comandat provizii din Miami și Statele Unite înainte de uragan„, a declarat Sanders pentru PRI. „Condițiile de viață nu sunt perfecte […], dar cei evacuați sunt în siguranță și tinerii din Barbuda vor merge la școală în Antigua, deocamdată. Am luat o casă de îngrijire medicală de exemplu și am transformat-o în locuință, iar localnicii din Antigua au fost foarte generoși în a-și deschide casele pentru unii dintre locuitorii Barbudei, cu copii mici.„, a mai declarat ambasadorul Antigua și Barbuda pentru PRI.

Guvernul consideră că, în timp ce unii refugiați ar putea alege să rămână în Antigua chiar și după ce Barbuda va fi reconstruită, mulți vor dori să se întoarcă acasă.

Este o insulă mică, de 62 de kilometri pătrați, iar locuitorii ei au un sentiment puternic de apartenență. Acolo sunt îngropați strămoșii lor”, a spus Sanders. „Generațiile de oameni care au trăit pe acea insulă, nu știu nimic altceva, angajamentul față de acea insulă este extrem de puternic.„, a declarat el pentru CNN.

Guvernul intenționează să reconstruiască insula, însă acest lucru va dura mult timp. Este nevoie de ajutor umanitar internațional”, a spus Sanders, adăugând că fără o astfel de asistență, comunitatea insulară nu poate ridica din cenușă insula.

Reconstrucția insulei Barbuda

Nume răsunătoare, cum ar fi actorul Robert de Niro, se implică pentru a da o mână de ajutor insulei. Persoanele bogate au făcut donații care ajung până la aproximativ 5 milioane de dolari, însă pagubele sunt mult prea mari.

Suntem o economie de 1 miliard de dolari care se confruntă cu o problemă de 250 de milioane de dolari„, a spus Sanders. „Trebuie să ne uităm la modul în care readucem înapoi această insulă.

Deși este greu de stabilit un calendar al etapelor de reconstrucție, un prim pas ar fi curățarea insulei, dar și construcția de noi locuințe, suficient de rezistente în fața uraganelor. Uraganul Irma a lăsat în urmă clădiri distruse, gunoi și animale moarte. Totodată, electricitatea trebuie restabilită, iar apa curentă trebuie să curgă din nou.

Antigua și Barbuda se află într-o situație diferită de celelalte insule din Caraibe, care aparțin de țări mai mari și mai bogate, precum Statele Unite, Marea Britanie, Franța și Olanda, care pot contribui în cazul unei catastrofe naturale. Autoritățile s-au gândit la înființarea unei structuri care să faciliteze donațiile din partea agențiilor internaționale și a altor state mai bogate, care pot lua inițiativă în reconstrucția insulei.

Suntem victime ale gazelor cu efect de seră, contribuim puțin la poluare„, a declarat el pentru CNN. „Sperăm că țările vecine pot răspunde„.

Țara ar fi fost rănită mai rău dacă Antigua ar fi avut aceeași soartă în urma uraganului Irma”, a spus Sanders. „Dar a fost cruțată și industria turistică funcționează în continuare bine. Antigua rămâne deschisă pentru afaceri„, a declarat el pentru CNN.

Ambasadorul insulelor Antigua și Barbuda descrie frumusețea incontestabilă a insulei și a plajelor sale.

Apă curată, cu plaje de nisip roz. Stai în apă până la gât și poți privi în jos și să îți vezi degetele de la picioare„, a spus el.

În timp ce reconstrucția Barbudei este o sarcină descurajantă, alternativa abandonării insulei este o idee aproape „nebună„, a spus Sanders. “Ar deveni un paradis pentru traficanții de droguri dacă este lăsat în pace. Insula trebuie să redevină sigură, trebuie locuită, trebuie să fie supravegheată„, a declarat el pentru CNN.

Sursa: CNN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri