Caută
Close this search box.

Ministrul Apărării Naționale, vizită oficială în SUA. Ce a făcut Mihai Fifor la Pentagon și la Casa Albă

Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor este prezent în această săptămână în Capitala Statelor Unite pentru o vizită de lucru. Vizita ministrului cuprinde o întâlnire la Pentagon cu Secretarul Apărării, James Mattis, o întrevedere la Casa Albă cu adjunctul consilierului prezidențial pentru securitate națională, Ricky Waddell, dar și întâlniri cu membri ai Congresului SUA și cu reprezentanții principalelor companii din industria de apărare americană.

Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, primit la Pentagon de secretarul apărării, James Mattis. Sursă foto: M.Ap.N.

Mihai Fifor, întrevedere la Pentagon cu omologul său din SUA

Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, a avut o întâlnire oficială, marți, 19 septembrie, la Pentagon, cu secretarul american al apărării, James Mattis. Cei doi oficiali au discutat despre alocarea a 2% din PIB-ul României pentru apărare, cooperarea SUA cu producatorii români din industria de apărare și extinderea investițiilor SUA în România. Oficialul american a mai precizat că „va fi analizată posibilitatea contribuției SUA, cu personal militar, în comandamentele NATO de pe teritoriul României”.

Cei doi oficiali au discutat stadiul cooperării în domeniul achiziţiilor, programul Avion Multirol fiind un exemplu concret pentru Parteneriatul Strategic România – SUA. Atât Guvernul, cât și Armata României au ca obiective extinderea investiţiilor SUA în ţara noastră, cu precădere cooperarea cu producătorii români din industria naţională de apărare.

Pe agenda discuţiilor s-a aflat și alocarea bugetară pentru Armata României de 2% din PIB. În acest context, James Mattis a transmis aprecierea administraţiei americane faţă de acest demers al autorităţilor din țara noastră.

Au fost abordate, de asemenea, aspecte privind situaţia de securitate internaţională, modul de implementare a măsurilor de asigurare şi adaptare agreate la Summit-urile NATO din Ţara Galilor şi de la Varşovia. Oficialul american a precizat că va fi analizată posibilitatea contribuției SUA, cu personal militar, în comandamentele NATO de pe teritoriul României.

Mediul de securitate din Afganistan a fost un alt subiect important pe agenda de discuții. În acest context, ministrul apărării naționale a declarat că țara noastră este unul dintre cei mai importanţi contributori cu trupe şi a subliniat că această misiune rămâne una prioritară pentru Armata României.

Întrevedere la Casa Albă cu adjunctul consilierului prezidenţial pentru securitate naţională, Ricky Waddell. Sursă foto: M.Ap.N

Problema securității internaționale, discutată la Casa Albă

Tot marți, Ministrul Mihai Fifor a avut o întrevedere, la Casa Albă, cu adjunctul consilierului prezidenţial pentru securitate naţională, Ricky Waddell. În cadrul întrevederii au fost abordate subiecte referitoare la situația de securitate internațională și principalele provocări cu care se confruntă Alianța și cooperarea în domeniul apărării.

Partea română a reiterat agajamentul României de alocare a 2% din PIB pentru apărare în 2017, evidențiind că la nivel guvernamental există sprijin politic pentru menținerea acestui prag pentru următorii 10 ani.

”Un stimulent important al cooperării, pe dimensiunea achizițiilor și înzestrării militare, îl reprezintă acordarea statutului dependable undertaking pentru România, ceea ce va reprezenta un real multiplicator de forță al valorilor noastre comune cuprinse în parteneriatul strategic”, a spus ministrul.

Totodată, a apreciat că această abordare va permite țării noastre sincronizarea dezvoltării capabilităților și inițierea simultană a contractelor multianuale și multiple de achiziții militare, în valoare de peste șase miliarde de dolari doar pentru următorii trei ani. Acest aspect a fost receptat pozitiv de către oficialul american.

Partea americană a exprimat interes pentru susținerea eforturilor NATO în asigurarea flancului Estic în întregime. Mai exact, SUA va continua angajamentul în Europa, prin contibuții substanțiale în comandamentele militare europene. De asemenea, a fost menționată nevoia creșterii interoperabilității în cadrul Alianței, evidențiind importanța exercițiului Saber Guardian, desfășurat anul acesta pe teritoriul României, Bulgariei și Ungariei, cu o participare de peste 30.000 de militari, din peste 20 state aliate și partenere.

Ceremonia militară de la Mormântul Ostașului Necunoscut din Arlington National Cemetery. Sursă foto: M.Ap.N.

Delegația Ministerului Apărătii Naționale a participat, de asemenea, la o ceremonie militară la Mormântul Ostașului Necunoscut din Arlington National Cemetery, unde ministrul Mihai Fifor a depus o coroană de flori. Totodată, oficialii ministerului au participat la o recepție organizată la Ambasada României în Statele Unite ale Americii. Programul delegației române include întâlniri cu reprezentanți ai Congresului SUA și American-Romanian Business Council (AMRO).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri