Caută
Close this search box.

Ministrul Finanţelor, Ionuț Mișa, vrea banii de la ministerele care nu și-au cheltuit fondurile

România nu va depăşi ţinta de deficit, iar la rectificarea bugetară se vor lua bani de la ministerele care nu au avut capacitatea să utilizeze fondurile, printre care şi Ministerul Transporturilor, a declarat Ionuţ Mişa, ministrul Finanţelor, într-un interviu acordat ZF.

„Multe ministere au o execuţie slabă. Ministerul Transporturilor nu are o execuţie bună la investiţii. Este adevărat că erau sume mari pe fonduri europene, dar nu s-a reuşit atragerea lor, aşa încât până la această oră execuţia este slabă. Abia acum a demarat execuţia. A durat foarte mult acreditarea Autorităţilor de Management. Dar a fost premierul la Bruxelles, a vorbit cu preşedintele Jean-Claude Juncker şi s-a reuşit deblocarea. Încep să vină banii. Cred că vom încheia cu venituri din fonduri UE de 5,2 miliarde de euro, conform programului. Este adevărat că investiţiile sunt cu 17% în scădere la opt luni. La rectificare vom lua bani de la ministerele care nu au avut capacitatea să utilizeze aceşti bani şi vom da la cele care au nevoie de bani. Vom lua şi de la Transporturi. Vom păstra deficitul la 2,95% din PIB. În niciun caz nu vom trece de 3%”, a afirmat ministrul Finanţelor.

În ceea ce priveşte execuţia bugetară, Ionuţ Mişa a spus că: „Avem bani. Nici măcar o secundă nu am discutat cu FMI despre vreun împrumut”.

Totodată, Mișa spune că Ministerul Apărării are bani pentru salarii, dar norma de hrană nu se mai plăteşte în avans.

„Sunt bani de salarii, nu am înţeles de unde a apărut zvonul că nu ar fi. Ce s-a schimbat însă este faptul că norma de hrană nu se mai plăteşte în avans ca până acum. Problema de la MApN este că nu cheltuie pe investiţii banii acordaţi conform bugetului, adică 2% din PIB. Va fi foarte greu să-i cheltuie. Avem speranţa ca banii să fie cheltuiţi în special pe echipamente şi înzestrare”, a precizat ministrul Finanţelor.

Reamintim că, marţi, 5 septembrie, Ministerul Apărării Naţionale a anunţat că se află în dificultate de a plăti integral veniturile militarilor. Ulterior, Adrian Ţuţuianu şi-a depus demisia din funcţia de ministru al Apărării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri