Caută
Close this search box.

Ministrul Justiției va avea o nouă întrevedere cu ambasadorul american Hans Klemm

Ministrul justiției, Tudorel Toader, se întâlnește marți dimineață cu ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, aceasta urmând să fie cea de-a treia întrevedere dintre cei doi.

Referindu-se la îngrijorările exprimate de diplomatul american cu privire la proiectul de modificare a legilor justiției, ministrul Toader a anunțat luni seară că se va întâlni cu ambasadorul Klemm marți dimineață.

„Poate că este îngrijorat de faptul că (…) nu am propus sistemul cel mai democratic, din Statele Unite, prin care procurorul general este numit de către Senat. Și atunci, dacă este să spulberăm îngrijorarea, mă gândesc să propun și eu ca procurorul general din România să fie propus de către Senat, să avem o echivalență a procedurilor și să tindem și noi spre același standard de democrație”, a declarat Toader la Antena 3, anunțând că urmează să se întâlnească marți dimineață cu ambasadorul Hans Klemm, aceasta urmând să fie a treia întrevedere dintre cei doi.

Într-un comunicat dat publicității pe 29 august, Ambasada SUA și-a manifestat îngrijorarea cu privire la propunerile de revizuire a sistemului judiciar. „Statele Unite au luat cunoștință de propunerile Ministerului Justiției din 23 august cu îngrijorare pentru independența sistemului judiciar. Îndemnăm toți actorii executivi, legislativi și judiciari din România să colaboreze pentru a continua lupta țării împotriva corupției și pentru a asigura credibilitatea instituțiilor sale”, se arăta în comunicat.

Ministrul Tudorel Toader a anunțat pe 23 august modificările care vor aduse legislației sistemului judiciar. Una dintre acestea prevede ca numirile în funcțiile de conducere la Ministerul Public să fie făcute de Secția de procurori a CSM, la propunerea ministrului justiției, în baza unei proceduri transparente, din care este eliminat președintele României. O altă modificare propusă la pachetul de legi ale justiției prevede ca Inspecția Judiciară să treacă la Ministerul Justiției.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției, într-o întrevedere care a avut loc în 28 iulie, Tudorel Toader a discutat cu Hans Klemm în principal despre cooperarea bilaterală pe teme de justiție, importanța clarității și accesibilității legislației, consultarea cu factorii judiciari, despre educația juridică și prevenția, precum și despre consolidarea statului de drept și a eforturilor de luptă împotriva corupției.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri