Actorul ceho-american Jan Triska, prieten apropiat al fostului dramaturg, disident și președinte ceh Vaclav Havel, a murit în noaptea de duminică spre luni, a anunțat regizorul Jiri Madl, cu care artistul urma să înceapă în curând filmările la un lungmetraj, informează AFP citat de Agerpres.

„Îmi va lipsi mult. Eram foarte apropiați”, a declarat luni Jiri Madl pentru site-ul denik.cz. „Vom filma totuși acest lungmetraj”, a adăugat regizorul ceh.

Actorul Jan Triska a murit după ce a căzut în râul Vltava, în Praga. Filmările de la noul lungmetraj al regizorului Jiri Madl urmau să înceapă luni în acest oraș.

Jan Triska, care s-a remarcat în filme precum „Ragtime”, „The People vs. Larry Flynt” și „Ronin”, s-a rănit grav sâmbătă, după ce a căzut de pe Podul Carol din Praga în râul Vltava. Reprezentanții serviciilor de salvare au spus că a fost „o cădere”, în timp ce reprezentanții pompierilor au vorbit despre „un salt” în apă.

Artistul a fost scos din apele râului Vltava în stare de inconștiență de către pasagerii unui vapor turistic, care au executat manevre de resuscitare. Jan Triska a fost apoi transportat la un spital din apropiere.

Jan Triska era deja un actor cunoscut în țara lui atunci când a participat alături de Vaclav Havel (1936-2011) la rezistența față de ocuparea de către trupele sovietice a Cehoslovaciei în vara anului 1968.

A imigrat în Statele Unite în 1977, la puțin timp după încarcerarea de către regimul comunist a bunului său prieten Vaclav Havel, care publicase în epocă manifestul Carta 77 pentru drepturile omului.

După Revoluția de Catifea din 1989, care l-a adus pe Vaclav Havel în fruntea statului, Jan Triska a revenit cu regularitate în țara lui natală pentru a juca în filme și pentru a se implica în diverse proiecte de teatru.

În ianuarie 1997, a fost martor la cea de-a doua căsătorie a dramaturgului Vaclav Havel (președintele țării între 1989 și 2003) cu actrița Dagmar Veskrnova.

160 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + 7 =