Caută
Close this search box.

A murit poetul american John Ashbery, premiat cu Pulitzer și National Book Award

John Ashbery, unul dintre cei mai apreciați poeți americani din secolul al XX-lea, premiat cu numeroase distincții literare de prestigiu, inclusiv cu premiul Pulitzer și National Book Award, a murit la vârsta de 90 de ani în Hudson, un oraș din statul New York, a anunțat duminică familia scriitorului, citată de AFP.

Opera lui John Ashbery, autor de poezie avangardistă și experimentală, a generat uneori controverse, întrucât unii dintre cititori și dintre critici considerau că poeziile sale sunt prea puțin accesibile publicului larg.

„Mi s-a spus că poeziile mele nu ar fi accesibile”, declara John Ashbery într-un interviu acordat în 2005 radioului public american, NPR. „Însă poeziile mele vorbesc despre intimitatea noastră și despre dificultatea de a ne gândi la noi înșine”.

„Însă eu cred că sunt accesibile dacă există dorința de a le înțelege”, a adăugat el.

Născut pe 28 iulie 1927 în Rochester, un oraș din statul american New York, John Ashbery a studiat la Universitatea Columbia. Îi plăcea să combine în textele sale limbajul folosit de americani în viața de zi cu zi și diverse considerații elevate.

Volumul său de poezie „Self-Portrait in a Convex Mirror” l-a ajutat să devină, în 1976, singurul scriitor american care a obținut trei recompense literare majore în același an pentru aceeași operă — premiul Pulitzer, National Book Award și National Book Critics Circle Award.

În 2002, poetul american a fost recompensat de guvernul Franței cu Legiunea de Onoare în rang de Ofițer.

În 2012, John Ashbery a primit din mâinile președintelui Barack Obama o înaltă distincție americană — National Humanities Medal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri